Hankkijan uudistuneet lammaskivennäiset tukevat kasvua, tuotosta, terveyttä ja hyvinvointia

Hankkijan uudistetut Lammas-Hertta ja luomutuotantoon sopiva Luonnon Lammaskivennäinen on suunniteltu tukemaan lampaiden kasvua, tuotosta, terveyttä ja hyvinvointia kaikissa ikäluokissa ja tuotosvaiheissa. Tasapainoinen kivennäisruokinta on tärkeässä osassa ruokintaa, koska ongelmat kivennäisruokinnassa näkyvät vasta viiveellä.

lampaat ruokintapöydällä

Riittävästi kalsiumia ja fosforia lampaille oikeassa suhteessa

Lammas, oli kyseessä sitten kyseessä kasvava karitsa tai aikuinen yksilö, tarvitsee kalsiumia ja fosforia riittävästi ja oikeassa suhteessa. Erityisesti kalsiumin tarve korostuu monikkovuonuetta imettävällä uuhella tai nopeasti kasvavalla karitsalla. Kalsiumin puute vähentää syöntiä, maitotuotosta ja kasvua sekä heikentää luustoa ja aiheuttaa mahdollisesti kasvuhäiriöitä.

Kalsiumin ja fosforin välinen suhde vaihtelee hieman, mutta yleisesti kalsium-fosfori suhteeksi suositellaan 2:1. Korkeampi fosforin määrä suhteessa kalsiumiin lisää virtsakiviriskiä pässeillä, joten fosforin yliruokintaa on syytä välttää. Uudistuneissa Lammas-Hertassa ja Luonnon Lammaskivennäisessä on kiinnitetty huomiota sekä riittävään kalsiumin saantiin että optimaaliseen kalsium-fosforisuhteeseen. Tuotteissa on myös riittävästi D-vitamiinia, jota tarvitaan sekä kalsiumin että fosforin imeytymiseen.

Orgaanista seleeniä lampaan vastustuskyvyn tueksi

Uudistetuissa lammaskivennäisissämme orgaanisen seleenin osuutta on lisätty, koska orgaaninen seleeni on paremmin eläimen käytettävissä. Tutkimuksissa (mm. Kincaid ym. 1999) orgaaninen seleeni on vaikuttanut positiivisesti maidon seleenipitoisuuteen, ternimaidon laatuun ja vastasyntyneiden karitsoiden vastustuskykyyn. Seleenin kaveriksi lammas tarvitsee riittävästi E-vitamiinia tukemaan vastustuskykyä ja molemmista lammaskivennäisistämme E-vitamiinia löytyykin 2 000 mg/kg. Kaikkiaan siis tasapainoiset kivennäisrehut lampaillesi ympärivuotiseen käyttöön!