Elintarviketeollisuudesta ravinteet talteen

Hankkijan rehuvalmistus pohjautuu kotimaisiin raaka-aineisiin. Rehuvalmistuksessa ja ruokinnan suunnittelussa hyödynnetään lisäksi elintarviketeollisuuden sivuvirtoja. Ihmisravinnoksi sellaisenaan kelpaamattomista komponenteista saadaan arvokkaat ravinteet nautojen ruokintaan ja takaisin elintarvikeketjuun.

Sivujakeista tulevat ensimmäisenä mieleen seosruokinnan tuorekomponentit, mutta myös suurin osa teollisten rehujen raaka-aineista saadaan elintarviketeollisuuden sivuvirtoina. Suomen käytetyin valkuaislisä rypsi on rypsiöljytuotannon sivujae, joka jää jäljelle öljyn puristuksesta. Sokeriteollisuuden merkittävin sivuvirta on leike, joka on erinomainen sulavien kuitujen lähde. Lisäksi sokeriteollisuudesta saadaan rehun teknisiä ominaisuuksia sekä makua parantavaa melassia. Myllyteollisuudesta saadaan kuitujakeita, panimoista ja tislaamoista taas valkuais- ja energialähteitä monipuolistavia ohramallasrehua sekä vehnärankkia.

 

Hankkijalla vahva osaaminen tuorekomponenteista

Tuorekomponenttien käyttöä nautojen ruokinnassa kehitettiin aktiivisesti 1990–2000-luvuilla. Nykypäivän yleinen käytäntö vaati tuolloin uutta osaamista: komponenteista toteutettiin mm. säilöntä- ja sulavuuskokeita. Seosruokinnan yleistyessä sivuvirtojen arvokkaat ravinteet saatiin elintarvikeketjun käyttöön ilman kuivauksen energiakustannuksia. Esimerkiksi mäski ja perunarehu ovat nykyään toivottu ja ympäristöystävällinen lisä tuomaan energiaa sekä valkuaista monipuoliseen seokseen.

Suomalaista tuotekehitystä kiertotalouden periaattein

Rehuinnovaatiot Progres® ja Progut® ovat saavuttaneet kansainvälisen huomion useiden tieteellisten tutkimusten todistamien asiakashyötyjen ansiosta. Monet bakteerit ovat kehittäneet vastustuskyvyn antibiooteille, mikä on maailmanlaajuinen uhka ihmisten ja eläinten yhteiselle terveydelle. Tämän vuoksi rehuantibioottien käyttöä pyritään vähentämään, ja eläinten suolistoterveyttä ja tuotosta tutkitusti tukevat innovaatiot ovat kysyttyjä.

 

Ota yhteyttä

Hankkijan ruokinta-asiantuntijat ovat alan parhaita nautojen ruokinnan osaajia. Ruokinnan suunnittelua toteutetaan karjatiloilla tarkasti eri tuotosvaiheiden eläinten ruokinnalliset tarpeet täyttäen ja yliruokintaa välttäen. Jätä yhteydenottopyyntö tai katso alueesi ruokinta-asiantuntija:

Nautojen ruokinta-asiantuntijoiden yhteystiedot