Enemmän etumatkaa energiarehuilla

Janne Heikkinen
Janne Heikkinen

Pohjois-Karjalassa Joensuun Enon kupeessa märehtii leppoisa holsteinvaltainen Heikkisen huippukarja. Janne ja Annastiina Heikkisen tilan keskituotos on hiponut viimeisen vuoden ajan 12000 kg haamurajaa. Keskituotoksen kehittyminen on ollut huikea alkaen 8000 kg/lehmä/vuosi tasosta vuonna 2009, jolloin tilan pito aloitettiin jalostusarvoiltaan hyvästä karjasta.

Tilan korkeatuottoisen karjan ruokinta pohjautuu Auto-Krossi IV -täysrehuun sekä vapaasti tarjolla olevaan maittavaan apilavaltaiseen nurmisäilörehuun. Nurmikasveiltaan monipuolisessa luomusäilörehussa on maittavuus kohdallaan. ”Tämän vuoden paaleissa syönti-indeksi on keskimäärin 118”, kertoo Janne Heikkinen. Tuotoksen mukaan annetun täysrehun ja vapaan säilörehun oheen vastapoikineet lehmät saavat 0,5 kg/lehmä/päivä Acetona EnergyPower -energiarehua tiinehtymiseen asti korkean syönnin varmistamiseen.

Lisäksi lehmien kivennäisten ja erityisesti seleenin saantia varmistetaan Huippu-Namino -kivennäisellä sekä Seleeni-E Strong -vitamiinirakeella. ”Seleenitasot ovat nyt pysyneet maidossa hyvällä tasolla, eikä jälkeisten jäämisiä ole ollut yhtään”, mainitsee Heikkinen. Lehmien terveyteen panostetaan tilalla, niin terveyttä tukevilla rehuilla kuin täsmällisillä työtavoillakin. Antibioottihoitoja ei ole juurikaan tänä vuonna tarvittu. Välissä on ollut myös useita vuosia, jolloin antibioottihoitoja ei ole ollut käytetty laisinkaan.

Korkeatuottoiselle karjalle energiarehut ovat ehdoton edellytys

Heikkisen mukaan liiallinen valkuaisruokinta ei kotiuta lisäeuroja. Tärkeämpänä panostuskohteena hän näkee ketoosin ennaltaehkäisyyn energiarehujen käytön. Acetona EnergyPower valittiin energiarehuksi karjalle jo noin kolme vuotta sitten. Ennen käytössä oli laimeampia energiarehuja, joiden käyttömäärä nosti väkirehuannosta. ”Pienen käyttömäärän ja hyvän maittavuuden ansiosta Acetona EnergyPower -rehun kustannus on maltillinen. Aina helpompi antaa ennaltaehkäiseviä rehuja kuin hoitaa sairaita eläimiä”, tiivistää isäntä.

Tiinehtymisten kanssa ei taistella Heikkisen maitotilalla, vaikka lokakuussa 2017 keskituotos oli 11.886 kg/lehmä/vuosi sekä maidon valkuaispitoisuus 3,46 % ja rasvapitoisuus 3,94 %. Lehmien poikimaväli on keskimäärin vain 390 päivää, eikä kuntoluokkien hallinta ole aiheuttanut päänvaivaa. Pitkämaitoisten lehmien haasteeksi Heikkinen mainitsee umpeutuksen. Välillä umpeutus aloitetaan, kun päivätuotosta on vielä 30 kg.

Karjan kestävyyttä kuvastaa tilan kolme 80-tonnarin kunniakirjaa sekä rivi 50-tonnareita. Lehmien keskipoikimakerta on ollut nyt 2,6, parhaimmillaan se oli usean vuoden ajan yli 3. Eläinaineista kehitetään yhdessä Faban jalostussuunnittelijan kanssa. Liharotusiemennykset ovat ahkerassa käytössä ja tilan tavoitteena on kehittää jatkossakin kestävyyttä sekä maidon pitoisuuksia hyvästä lehmien luonteesta tinkimättä.

 
Korkeatuottoisen karjan parhaimmistoa
Korkeatuottoisen karjan parhaimmistoa: Valkopäinen Kitty (12246 kg/v), sen takana Joiku (15838 kg/v) sekä juomakupin takana kurkistaa Juhla (13955 kg/v).