Hyvää hoitoa ja onnistuneita muutoksia

Jukka-Pekka Niemelän ja Päivi Kolan lehmät saavat laiduntaa upeissa maisemissa aivan Kemijoen varrella. Töllin tilalla on 22 lehmää, joista suurin osa holsteineja. Vuonna 2018 tilan EKM-keskituotos oli 11 454 kg, rasvapitoisuus 4,21 ja valkuainen 3,69. Päivi kertoo, että tulos on edelleen jatkanut nousuaan ja on tällä hetkellä jo 12 000 kg paremmalla puolella.

Jukka-Pekka hoiti tilaa yksin vuoteen 2015 saakka, jolloin Päivi muutti tilalle emännäksi. Maitotuotos oli alle 7000 kg, mutta rehujen vaihdolla ja pariskunnan yhteistyöllä tulos saatiin paranemaan. Kehitys oli yllättävän nopeaa ja nyt tilalla ollaan syystäkin tyytyväisiä saavutetuista tuloksista.

Ruokinnassa tila on jo useamman vuoden ajan käyttänyt kotoista viljaa ja Maito-Krono puolitiivistettä. Päivi Kola on jo monen vuoden ajan vannonut Acetona Energy Powerin nimeen. Hänen mukaansa tiinehtyminen on paljon varmempaa, ja kiimat näkyvät selkeämmin.

Hiehojen kuntoluokkaa tarkkaillaan erityisesti, ja täysrehuna nuorkarjalle on käytössä Primo Hieho. Tilan ensikkotuotos onkin Suomen 5% parhaan tilan joukossa. Tilalla luotetaan eläinten hyvään kohteluun ja siihen, että eläinten huolellisella tarkkailulla pystytään puuttumaan ongelmiin jo ennaltaehkäisevästi. Emännän lempilehmä on raamikas holstein Hani, joka seurasi Päivin matkassa edelliseltä tilalta Töllin tilalle. Hyvällä hoidolla lehmät ovat pysyneet terveinä ja kestävinä. Utaretulehduksia ei ole juurikaan ollut, ja tilalta löytyy jopa virkeä 11. kertaa poikiva lehmä.

Tulevaisuudessa Jukka-Pekka ja Päivi toivovat hyvän tilanteen jatkuvan. Tuotos on edelleen nousussa, ja ensikot vaikuttavat lupaavilta. Töllin tilalla tehdään töitä suurella sydämellä, ja eläinten ja ihmisten hyvinvointi tulee aina ensimmäisenä.

Jukka-Pekka Niemelä ja Päivi Kola
lyspylehmä