Intoa ja uskoa tulevaisuuteen

Kurikan Polvenkylässä metsän keskelle on noussut upouusi pihattonavetta. Se kuuluu maidontuottajille Juha Rintaluomalle ja Sofia Harjulle. Vuonna 2018 valmistuneessa navetassa lypsää kaksi Lelyn A5 -robottia ja lehmiä tilalla on lypsyssä vielä toistaiseksi noin 80. Lehmämäärä on tarkoitus nostaa vähitellen robottien täyteen kapasiteettiin, noin 120 lypsävään. Tila ja eläimet ovat luomutuotannossa.

Juha ja Sofia ovat tarttuneet tilaisuuteen rohkeasti. Kummallakaan ei ollut entuudestaan kokemusta omasta navetasta tai maidontuotannosta. Juha oli tehnyt säilörehua urakointina jonkin verran aikaisemmin. Ahkera työ on kuitenkin kantanut hedelmää, navettatyöt ovat alkaneet pyörimään sujuvasti.

Lehmät syövät Luonnon Krono Täysrehua ja Luonnon Krono Tiivistettä. Kierrot robotilla ovat sujuneet hyvin myös uusilla lehmillä, toki tilaakin on vielä ollut lehmillä reilusti. Myös maitomäärä oli lähtenyt lupaavaan kasvuun. Tilalla oli alkuvaiheessa jonkin verran ongelmia poikimisten kanssa, kun vasikat kasvoivat liian suuriksi. Umpikauden ruokintaa tarkentamalla tämäkin haaste saatiin ratkaistua. Ongelmatilanteissa Juha ja Sofia ovat myös saaneet apua ja neuvoja tutuilta ja ammattilaisilta.

Sofia Harju

Mikä pariskunnan sai tähän sitten lähtemään? ”Kai se on joku työhulluus”, Sofia naurahtaa. Perhearjen ja maidontuotannon tasapainottaminen ei aina ole kovin helppoa, mutta JS Maatilalla molemmat on saatu toiminaan hyvin myös yhdessä. Tavoitteena tilalla on saada tuotanto toimimaan hyvin täydellä teholla, ja tulevaisuus vaikuttaa työteliäältä ja valoisalta.