Leidi ylsi huipputuotokseen EKM-Krossilla

Sari ja Jouni Sikanen ovat pyörittäneet Mäntykankaan tilaa 20 vuotta. 19 000 kilon vuosituotokseen yltävälle Leidille maistuu EKM-Krossi, jota se hotkii robotilla peräti 11 kiloa päivässä ja sen päälle puoli litraa Acetona Energy Plus -liuosta.

Mäntykankaan tilalla Joroisissa on panostettu pitkään eläinten jalostukseen, mikä näkyy tuotoksissa. Ensikot pääsevät parhaimmillaan 60 kilon päivätuotokseen ja keskimäärin-kin 10 500 kilon vuosi tuotokseen.

Hyvän eläinaineksen lisäksi navetan olosuhteetkin ovat kunnossa. Vuonna 2014 valmistuneessa pihatossa on raikasta, valoisaa ja väljää. Parsipetien, runsaan kutterikuivituksen ja osittain päällystettyjen ritilälattioiden ansiosta lehmien jalat ovat siistit ja sorkat terveet.

Kahden robotin navettaan on tuonut väljyyttä Valion uusi sopimustuotantojärjestelmä. Lehmiä jouduttiin laittamaan viime vuoden lopulla pois ja pihatossa on tällä hetkellä 105 lehmää.

– Nyt onkin panostettava maidon pitoisuuksiin. Siksi valitsimme viime syksynä robottirehuksi EKM-Krossin. Rehu paransi päivätuotoksiakin 2–3 kilolla, yrittäjä Sari Sikanen kertoo.

Maidon pitoisuudetkin ovat hyvät, sillä rasvaa on 4,3 ja valkuaista 3,6 prosenttia. Lehmät saavat robotilta EKM-Krossi-nappulan lisäksi Acetona Energy Plus -liuosta. Sikanen arvelee, että EKM-Krossin sisältämä maissi on syynä tuotoksen nousuun. Mäntykankaan tilallakin on kokeiltu maissin viljelyä, mutta pinta-ala ei riitä tehokkaaseen maissisäilörehun tuotantoon.

Eläinten ruokintaan kiinnitetään tilalla paljon huomiota. Kiinteässä sekoittajassa valmistettavan ja yhdeksän kertaa päivässä mattoruokkijalla jaettavan seosrehun pääkomponentit ovat apilapitoinen säilörehu, oman tilan vilja ja ruisvehnä-hernekokovilja. Joukkoon sekoitetaan Hankkijalta tulevat rypsirouhe ja kivennäiset.

– Hankkijan ruokinta-asiantuntija Pirjo Toivonen on meille kullanarvoinen kumppani. Häneltä saamme ruokinta-suunnitelmat ja paljon vinkkejä ruokintaan. Otamme ruokintasuunnitelmia myös ProAgrialta. Minä olen kolmas sopan keittäjä ja yhdessä olemme saaneet hyviä tuloksia, Sikanen kiittelee.
Mäntykankaan tila päivittää aktiivisesti Facebook-sivuaan.
Sivuilta löytyy tilan tuoreita uutisia ja videoita.

 

Teksti ja kuvat: Markku Pulkkinen

Liittyvät tuotteet