Loppukasvatus – Erillisruokinta

Lihanautojen loppukasvatuksen erillisruokinnassa karkearehuiksi sopivat hyvin nurmisäilörehu sekä kokoviljasäilörehu. Nurmisäilörehun raaka-aineeksi sopivat hyvin myös palkokasvit: ne maittavat ja täydentävät ruokinnan raakavalkuaistason kohdalleen. Karkearehun täydentämiseen riittää yksinkertaisimmillaan vain laadukas vilja sekä tarvittaessa pieni valkuaisrehulisä tai vaihtoehtoisesti ruokinta voidaan täydentää lihanautojen täysrehulla. Erillisruokinnan etuna on väkirehumäärien täsmällisempi annostelu eri ikäryhmille. Yleensä lihanaudat ovat valmiiksi karsinoissa ikäryhmittäin, joten nuoremmille eläimille voidaan käyttää korkeampaa väkirehumäärää kasvun tehostamiseen hyvän kasvupotentiaalin ajan. Vastaavasti yli vuoden ikäisille / yli 500 kg painaville naudoille voidaan väkirehumäärää pienentää kasvun notkahtamatta ja siten säästää rehukustannuksissa.

Viljasta energiaa kasvuun

Kotoinen vilja ohra, kaura ja jopa vehnä riittävät lihanaudoille hyvin sulavan ja valkuaispitoisen säilörehun kanssa kivennäistäydennyksen ohella ainoaksikin väkirehuksi. Kotoista viljaa korvaamaan lihanautojen ruokinnassa sopii myös energiarikas ja viljaa monipuolisempi Viljaseos. Viljan käyttömäärä tulee arvioida karkearehun sulavuuden mukaan: hyvällä säilörehulla (D-arvo 680 - 700 g/kg ka) jopa 25 -30 % väkirehuosuus riittää kasvutavoitteiden saavuttamiseen helposti rasvoittuvilla roduilla (maitorotuiset, keskisuuret liharodut). Säilörehulla, jonka D-arvo on alle 650 g/kg ka, on suositeltava väkirehuosuus 50 %. Hiehoilla, jotka ovat sonneja herkimpiä rasvoittumaan, kannattaa väkirehumäärä rajoittaa huonollakin säilörehulla maksimissaan 45 %. Pötsin happamoitumisen välttämiseksi kotoisen viljan käyttö kannattaa korkean tärkkelysmäärän takia rajoittaa aina alle 50 % ruokinnasta.

Loppukasvatuksessa väkirehuosuuden rajoittaminen 35 % on yleensä taloudellisesti kestävin vaihtoehto maitorotuisilla ja keskisuurilla liharoduilla. Tuotannon kannattavuutta voidaan parantaa rajoittamalla väkirehuruokintaa erityisesti viimeisten kasvatuskuukausien aikana. Rasvasolujen kasvuun vaikuttaa etenkin tärkkelyksen määrä dieetissä.

Valkuaisrehuiksi lihanautojen erillisruokintaan sopivat esimerkiksi urea, Farmarin Ohramallasrehu, rypsirouhe sekä Rypsi-Krono. Lihanautojen ruokinnassa pötsimikrobit vastaavat pitkälle riittävästä valkuaisen ja aminohappojen saannista, eikä hyvälaatuisen ohitusvalkuaisen tarve ole suuri.

Täysrehu hyvään ja lihakkaaseen kasvuun

Loppukasvatukseen täysrehuksi soveltuu parhaiten Primo Kasvatus II. Primo Kasvatus II sisältää kaiken tarpeellisen lihanaudoille: kivennäis- ja hivenaineet sekä vitamiinit energia- ja valkuaislisän ohella. Sen koostumus on suunniteltu tehokasta ja tasaista kasvua tukemaan. Rehun käyttömäärä on kohtuullinen isoillakin naudoilla.

Primo Kasvatus II sisältää Hankkijan patentoiman Progut-lisän. Se parantaa pötsimikrobien lukumäärää ja aktiivisuutta sekä kokonaisuudessaan rehun sulatusta. Kotoisista rehuista saadaan parempi kasvu irti Progut:in avulla. Loppukasvatuksessa Progut suuntaa energia käyttöä (propionihapon tuotantoa lisääntyy) lihaksen kasvuun.

Primo Kasvatus II