Loppukasvatus – 6-12 kk ikäiset lihanaudat

Loppukasvatuksen alussa eläimet usein siirretään tilalta toiselle tai ruokintatyyppiä muutetaan. Muutosstressin oireita kannattaa ennaltaehkäistä hyvissä ajoin lisäämällä ruokintaan esim. Pro2Farm -erikoisrehua tai Maitohappobakteeri kotieläimille -valmistetta. Stressistä aiheutuvat pötsihäiriöt voivat hidastaa huomattavasti kasvua.

Loppukasvatuksen alkuvaiheessa 6-12 kk ikäisten nautojen ruokinta voidaan toteuttaa joko erillisruokintana tai seosruokintana. Erillisruokinnassa hyvälaatuista ja sulavaa säilörehua tarjotaan vapaasti ja sitä täydennetään n. 5 kg annoksella loppukasvatukseen sopivaa Primo Kasvatus II -täysrehua.

Säilörehun analysointi on ensiarvoisen tärkeää, sillä säilörehun sulavuus, valkuainen ja energiapitoisuus vaikuttavat kasvutuloksiin. Jos säilörehun sulavuus on heikko, väkirehutäydennyksen on oltava runsaampaa. Sama koskee yhtälailla valkuais- ja kivennäistäydennystä.

Väkirehun valkuaispitoisuus tulee valita aina kasvuvaiheen ja muiden perusrehujen laadun mukaan. Hyvälaatuisen, sulavan ja valkuaispitoisen, säilörehun ohella riittää Primo Kasvatus II -täysrehu, mutta jos säilörehun valkuainen on alle 150 g/kg ka, kannattaa 6-12 kk ikäisille lihanaudoille suosia valkuaispitoisempaa Primo Kasvatus I:stä.

Seosruokinta loppukasvatuksessa

Lihanautojen loppukasvatusajan ruokinta voidaan toteuttaa myös yhden tai kahden seoksen taktiikalla. Kahdella eri seoksella ruokittaessa eläinryhmien ravintoainetarpeet saadaan paremmin tyydytettyä ja kasvua tehostettua. Nuorten nautojen syöntikyky on vielä rajallinen, mutta seoksen riittävän energiapitoisuuden ja valkuaispitoisuuden avulla voidaan hyödyntää 6-12 kk ikäisten kyky kasvaa nopeasti hyvällä rehuhyötysuhteella. Yhden seoksen taktiikka on aina kompromissi yli 12 kk ikäisten nautojen paremman syöntikapasiteetin ja nuorempien pienemmän syöntikyvyn välillä.

Primo -ruokintaohjelma 6-12 kk

Ikä Primo -ruokintaohjelma (erillisruokinta)
6-12 kk Primo Kasvatus II 5 kg
Vapaasti:Säilörehua
Ikä Primo -ruokintaohjelma (seosruokinta)
6-12 kk Esimerkkiseos, %-seoksen kuiva-aineesta:

Säilörehu 55 % ka (D-arvo 680 g/kg ka, rv 130 g/kg ka)
Viljaseos 33,5 % ka
Farmarin Rypsirouhe LK 9,5 % ka
Sonnikivennäinen 2 % ka

Ota yhteyttä

Hankkijan ruokinta-asiantuntijat ovat alan parhaita nautojen ruokinnan osaajia. Ruokinnan suunnittelua toteutetaan karjatiloilla tarkasti eri tuotosvaiheiden eläinten ruokinnalliset tarpeet täyttäen ja yliruokintaa välttäen. Jätä yhteydenottopyyntö tai katso alueesi ruokinta-asiantuntija:

Nautojen ruokinta-asiantuntijoiden yhteystiedot