Luomuun räätälöity rehu

Jukka ja Sinikka Tuomisen tilalla Liedossa tuotetaan luomumaitoa 10 500 kilon keskituotoksella. Tilalla on yhteensä 65 lypsävää lehmää ja kokonaisuudessaan 115 eläintä. Uusi ilmava yhden robotin pihattonavetta valmistui käyttöön lokakuussa 2014, ja pian tämän jälkeen tila siirtyi kokonaan luomuun. Omien peltojen lisäksi tila urakoi rehuntekoa muille tiloille. Yhteensä korjattua rehualaa tulee jopa 500 hehtaaria kauden aikana. ”Kesä onkin aika kiireistä aikaa”, naurahtaa Jukka Tuominen.

Luomutilalla oman rehuntuotannon merkitys korostuu vielä tavallistakin enemmän. Väkirehuprosentille on tarkat rajoitukset, ja luomuraaka-aineista koostettu väkirehu on kalliimpaa kuin tavanomaisista raaka-aineista tehty. Uusitalon tila käyttää ruokinnassa valkuaiskasvipitoisen säilörehun ja viljan lisäksi Sopiva-puolitiivistettä, joka on suunniteltu tietenkin täysin luomuun sopivaksi. Säilörehusta tila haluaa saada valkuaista kasvivalintojen kautta, ja kuitua puolestaan hieman myöhäistetyllä korjuulla. Karkearehuksi viljellään apilapitoista nurmea, herne-vehnä-kauraseosta ja sinimailasta.

Huolellista täydennystä ja syvällistä osaamista

Räätälöity Sopivarehu® rakennetaan säilörehuanalyysien mukaan, ja sitä muokataan muutaman kuukauden välein. Läheinen kanssakäyminen asiantuntijarehumyyjä Erja Lehtimäen kanssa koetaan tärkeäksi, ja kynnys yhteydenottoon halutaan kumpaakin suuntaan mahdollisimman pieneksi. ”Minun tarvitsee vain soittaa, jos lanta on tuon tai tuon näköistä. Erja on oikein osaava työssään ja muokkaa rehua tarvittaessa kohdalleen”, sanoo Sinikka Tuominen.

Luomuun siirryttäessä tila onnistui säilyttämään tuotostason sekä hyvän terveystilanteen, ja jopa parantamaan niitä. Tämän mahdollisti samanaikainen siirtyminen robottilypsyyn. Sopivarehun ansiosta esimerkiksi seleenin riittävä määrä pystytään turvaamaan myös luomussa. Tilalla määritetään väkirehutasot jokaiselle lehmälle erikseen, näin myös omat navettahavainnot tulee huomioitua ruokinnassa.

Uusitalon tila haluaa tuoda maidontuotantoa näkyvästi esille. Tilalla järjestetään syksyisin perinteiset maatilapäivät, joissa vierailee tuhansia ihmisiä. Lähialueen perheet ovat olleet innoissaan mahdollisuudesta vierailla oikealla maatilalla. Kuvia ja tarinoita tilalta voi löytää myös heidän omalta Facebook- sivultaan. Läheisen tien varrella voi lisäksi nähdä arjen piristykseksi monenlaisia värikkäitä paalitaideteoksia.

Liittyvät tuotteet