Maxammon NS - soijaton vaihtoehto tehokkaampaan viljan käyttöön

Kotoisen viljan käyttö nautojen ruokinnassa on varsin yleistä. Tuotantotavan ja tekniikan salliessa vilja on kustannustehokasta käyttää tuoresäilöttynä. Kostea vilja täydentää hyvin usein liian kuivaa ja helposti lajittuvaa seosrehua. Maxammon NS toimii tuoreen viljan säilöntäaineena sekä parantaa sen ruokinnallista arvoa merkittävästi.

Vilja on parempaa ja sitä voi käyttää enemmän

Janne Mäkeläinen ja Kirsi Reijonen
Janne Mäkeläinen ja Kirsi Reijonen ovat tyytyväisiä erinomaiseen säilöntätulokseen, linnut ja jyrsijät eivät myöskään kiinnostu niistä makkaroista, jotka sisältävät Maxammon-käsiteltyä viljaa.

Viljasta saadaan pötsin happamuutta tasapainottava valkuaispitoinen viljaväkirehu ja ostovalkuaisen tarve ruokinnassa vähenee. Maxammon-käsitellyn viljan käyttö ehkäisee hapanpötsiä. Päinvastoin mitä on totuttu, viljaa voidaan käyttää ruokinnassa turvallisesti suurempia määriä. Käsitellyn viljan pH on 8,5–9 ja valkuainen 15–17 % riippuen lähtötasosta. Pötsin olosuhteet mikrobitoiminnalle paranevat, rehu sulaa paremmin ja sitä kautta rehuhyötysuhde paranee.

Aikaisemman soijaan perustuvan tuotteen koostumusta on muutettu ja nyt se on täysin soijaton. NS lyhenne tulee sanoista ”No Soya” eli ei soijaa. Teknologia sopii käytettäväksi erinomaisesti myös lypsykarjatiloilla.

Maxammon NS -tuotteen käyttö on monella tapaa ympäristöteko. Terveemmät eläimet ja rehun parantunut hyväksikäyttö ovat omiaan parantamaan myös maidon pitoisuuksia. Käsitelty vilja säilyy moitteettomasti eikä varastotappioita käytännössä tule.

Tyytyväisiä käyttäjiä ja helppoa säilöntää

Tuore vilja voidaan säilöä kokonaisena jyvänä ja murskata ennen syöttöä, tai säilöä valmiiksi murskattuna aumaan tai makkaraan. Valmiiksi murskatun käsitellyn viljan säilöntä makkaraan on vaivattomin tapa. Hankkijalla tuote on ollut myynnissä muutaman vuoden ja viljan käsittelymenetelmä on saanut sinä aikana useita tyytyväisiä käyttäjiä ympäri Suomen.

Jauhemaisten komponenttien sekoittaminen viljaan on herättänyt jonkin verran kysymyksiä. Käyttäjäkokemusten perusteella seosrehuvaunussa sekoitus onnistuu hyvin, eikä isoillakaan viljamäärillä aiheuta suurta lisätyötä. Janne Mäkeläinen ja Kirsi Reijonen Loimaalta käyttävät Maxammonilla käsiteltyä rehuviljaa omassa lihanautakasvattamossaan ja ovat tyytyväisä kasvutuloksiin. Jannella itsellään on Maxammon-käsittelyyn modifioitu valssimylly, jolla hän urakoi sekoitusta ja pakkausta myös muille eteläsuomalaisille tiloille. Häneen kannattaa ottaa yhteyttä, mikäli viljan käsittelyyn haluaa helpotusta. Maxammon NS ja sen mukana käytettävä rehu-urea myydään keväällä ennakkoon, ennakkotilaajan edulla ja toimitetaan asiakkaille hyvissä ajoin ennen sadonkorjuuta.

Teksti: Marko Dahl, Hankkija Oy
Kuva: Heikki Ikävalko, Hankkija Oy


Lisätietoja Maxammon-teknologiasta saa Hankkijan ruokinta-asiantuntijalta

Liittyvät tuotteet