Poikimisen ongelmat kuriin Rantahyryllä

Aktiivisesti kehittyvällä Rantahyry Oy:n tilalla on viime vuosina käyty läpi monia muutoksia niin lehmämäärän kuin yritysmuodon ja omistajienkin osalta. Iissä sijaitseva tilakeskus on rakennettu vuonna 2011, ja lehmämäärää kasvatetaan edelleen. Alati laajentuneella tilalla on samanaikaisesti pidetty huolta myös eläinaineksen kehittymisestä: tällä hetkellä tilan 12 kk:n keskituotos on reilut 11 600 EKM kg. Tilalla poikii noin 150 eläintä vuodessa, joista hiehoja on 30-40 kpl. Valtarotuna tilalla on holstein.

Kesällä haasteita ruokinnassa aiheutti kolmannen sadon märkä säilörehu, ja myöhemmin poikivilla lehmillä alkoi esiintyä poikkeuksellisen paljon poikimahalvauksia. Tilalla oli kokeiltu anionisia suoloja sisältävää kivennäistä tunnutettaville jo muutama vuosi sitten samankaltaisessa tilanteessa, mutta tällöin ei kokeilu toiminut halutusti. Ennakkoluulottomat yrittäjät lähtivät aiemmista kokemuksista huolimatta kokeilemaan uutta Acetona Dry –tuotetta, joka on kivennäisrehu tunnutettaville lehmille. Nyt tunnutettavien ruokinta on saatu viilattua kohdilleen, eikä muutaman kuukauden kokeilun jälkeen poikimahalvauksia tai poikimisen jälkeiseen kalsiumvajeeseen viittaavia oireita ole enää esiintynyt.

Haastellinen säilörehu vaati huolellista suunnittelua

Tunnutettavat lehmät ruokitaan omassa ryhmässään noin kaksi viikkoa ennen poikimista seosrehulla, joka sisältää 1 kg:n Acetona Dry-kivennäistä lehmää kohti. Normaalia puolen kilon päiväannosta korkeammalla annostuksella lehmien kalsiumaineenvaihdunnan käynnistyminen on saatu onnistumaan ja poikimahalvaukset hallintaan säilörehun erityisvaatimuksista huolimatta. Kun säilörehussa on poikimahalvaukselle voimakkaasti altistavia tekijöitä kuten poikkeuksellisen korkea kalium- tai matala klooripitoisuus, kannattaa anionisen kivennäisruokinnan riittävä annostaso laskea yhdessä ruokinta-asiantuntijan kanssa. Acetona Dry toimii ratkaisuna myös ruokinnan sisältäessä turhan paljon kalsiumia!

Raemuotoinen kivennäinen on toiminut Rantahyry Oy:n seosrehussa hyvin. Seoksessa käytetään säilörehun ja rypsin lisäksi myös Sopiva®-täydennysväkirehua. Tilalla mitattiin Acetona Dry:n annostasoa säädettäessä myös eläinten virtsan pH:ta 3-4 kertaa tunnutuskauden aikana. Virtsan pH oli keskimäärin 8,5 eikä järjestelmällistä laskua virtsan pH:ssa tullut näkyviin, vaikka poikivien terveys parani merkittävästi. Tuotteen positiiviset vaikutukset terveyteen tulevat siis todennäköisesti esiin useissa tapauksissa jo ennen virtsan pH:n selvää laskua, jota on pidetty merkkinä elimistön ”kalkkipumpun” onnistuneesta käynnistymisestä!

Acetona Dry:n avulla vältytään ylimääräisiltä eläinlääkärin käynneiltä sekä ikäviltä piilevän kalsiumvajeen aiheuttamilta tuotosmenetyksiltä alkulaktaatiosta.

Toivotamme Rantahyry Oy:lle paljon karjaonnea ja lisää onnistumisia uudelle vuosikymmenelle!

Tilava ja pehmeä makuualue sekä ulkoilumahdollisuus pitävät umpilehmät tyytyväisinä ja jalat vetreinä

Liittyvät tuotteet