Pötsipuskurista apua happaman pötsin hallintaan Kumpulan tilalla

02.07.2018
 

Heikki Kumpulan tilalla Sodankylässä saatiin lehmien ruokinnalliset häiriöt kuriin Pötsipuskurin avulla. Kun ruuansulatuskanavan ongelmiin löytyi ratkaisu, koheni tilan maitotuotos sekä alhaiseksi notkahtanut rasvapitoisuus.

Viime kesän haasteellisten sääolosuhteiden vuoksi tilan säilörehu oli märkää ja sen pH oli alhainen. Lehmät eivät syöneet riittävää määrää heikosti maittavaa karkearehua, minkä vuoksi väkirehun osuus ruokinnassa kasvoi suureksi. Karjassa tuli ilmi useita matalasta säilörehun syönnistä johtuvia piilevän happaman pötsin oireita. Lehmät olivat syömättömiä ja monien pötsin toiminnassa oli ongelmia. Ruokintapöydälle alkoi ilmestyä märepaloja ja joillakin lehmillä oli myös juoksutusmahaongelmia.

Pötsipuskurin vaikutukset näkyivät heti

Säilörehusta johtuvien ongelmien vuoksi tilalla päädyttiin kokeilemaan Pötsipuskuria. "Pötsipuskuri ennaltaehkäisee pötsin happamoitumista, sillä sen sisältämät puskurit tasaavat pötsin pH:n vaihtelua", kertoo ruokinta-asiantuntija Marko Riipi. Tilalla vaikutus huomattiin heti. "Pötsipuskuri lisäsi syöntiä huomattavasti," Heikki kertoo. Lehmien ruuansulatuskanavan ongelmat vähenivät. "Märepalat loppuivat, kun puskuri otettiin käyttöön", hän sanoo. Kun pötsin pH ei enää laskenut epäterveellisen alhaiseksi, alkoi tulos näkyä myös lehmien maitotuotoksessa ja maidon pitoisuuksissa. Maitotuotos nousi ja etenkin rasvapitoisuus kohosi korkeammaksi.

Keväällä tilalla kokeiltiin Pötsipuskurin käytön lopettamista hetkeksi, mutta se otettiin uudestaan käyttöön oireiden alkaessa tulla esiin uudestaan. Esimerkiksi maidon rasvapitoisuus putosi 3,8 prosenttiin tauon aikana. Ongelmien korjaannuttua on maitotuotos noussut yli 10 000 kiloon ja rasvapitoisuus 4,2 prosenttiin.

Noin 10 vuotta sitten peruskorjatussa parsinavetassa on käytössä erillisruokinta ja täysrehuna Auto-Krossi III. Pääosin timoteistä ja nurminadasta koostuva säilörehu tehdään laakasiiloon, paaleihin ja aumaan. Pötsipuskuria jaetaan 100-200 g lehmää kohti säilörehun sekaan. Heikki säätelee yksilöllistä annostusta sonnan koostumuksen mukaan. Hän aikoo jatkossakin luottaa Pötsipuskuriin ratkaisuna säilörehusta johtuviin ongelmatilanteisiin. "Ilman muuta jatketaan käyttöä, jos on säilörehun vuoksi tarvetta", Heikki sanoo.

Heikki Kumpula ja tilan neljäs satatonnari Ystävä.