Rehujen vaihto vauhditti Blomqvistit EKM-tuotoskilpailun voittoon

Ahvenanmaan Sundissa, Rainer ja Anette Blomqvistin tilalla, iloittiin keväällä Hankkijan EKM-tuotoskisan voitosta. Rehua vaihtamalla tilalla saatiin korotettua kilpailun aikana lehmien EKM-tuotosta 11 kg/lehmä/päivä. Palkinnoksi kilpailun voitosta he pääsevät Hankkijan seosrehumatkalle Portugaliin syksyllä.

Rainer ja Anette ovat yllättyneitä, miten paljon tilalla on onnistuttu nostamaan tuotosta erityisesti ensikoiden osalta. Osa ensikoista yltää jopa 40 litran päivätuotokseen uudistuneen ruokinnan myötä. Huiman tuotoksen nousun myötä lehmien keskituotos vuodessa on nyt jo yli 12 600 EKM kg/lehmä. Korkeasta maitotuotoksesta huolimatta myös tilan pitoisuudet ovat korkeat, rasvapitoisuus on 4,93 % ja valkuaispitoisuus 3,73 %. Isäntäpariskunta on mielissään, että tuotoksen hurja nousu näkyy selvästi myös tilan tuloksessa.

Anette ja Rainer panostavat laatuun

Tila on alkujaan Rainerin kotitila. Anetten ja Rainerin aloittaessa tilanpidon vuonna 2003 navetassa oli 18 lehmää, ja lähes kaikki töistä tehtiin käsityönä. Sen jälkeen he ovat laajentaneet vähitellen vuokraamalla kahden eläköityneen naapurin navetat. Tällä hetkellä tilan 32 lehmää ovat yhdessä vuokranavetassa, nuorkarja toisessa vuokranavetassa ja ummessa olevat sekä vanhemmat hiehot tilan omassa navetassa. Lypsävät ovat parsinavetassa, mutta muut navetat on remontoitu pihatoiksi. Kiskoruokkija jakaa rehut. Tilalla on myös muutama emolehmä.

Tilanväen mukaan onnistunut ruokinta perustuu aina säilörehuun. He pitävät tärkeänä, että lehmille on aina hyvälaatuista säilörehua tarjolla, eikä pöytä ehdi tyhjentyä päivän aikana. Säilörehun ja kotoisen viljan lisäksi tilalla on käytössä Maitotilan Huippu-Krono -puolitiiviste ja Lypsy-Hertta-kivennäinen.

Anette ja Rainer haluavat panostaa eläinten yksilölliseen hoitoon ja tämänhetkinen lehmämäärä on heille työmäärän puolesta sopiva. ”Me emme halua olla suurimpia, mutta haluamme olla parhaita”, he kertovat esitellessään paikallisen meijerin kiertopalkintoa parhaasta valkuaistuotoksesta.