Savusten Sopivarehu® tuo joustavuutta arkeen

Ilmajoen Tuomikylässä lypsykarjatilaa pitävät isäntäpari Sanna ja Marko Savunen. Robottilypsyssä on tällä hetkellä 64 lehmää, lisäksi umpilehmät ja nuorkarja. Karja on holstein-rotuinen yhtä ayrshireä lukuun ottamatta. Navetan kaikki neliöt ovat hyötykäytössä ja peltopinta-ala on rajallinen, joten Sopivarehu® valittiin helpottamaan ja yksinkertaistamaan arkea.

Savuset arvostavat mahdollisuutta nopeisiinkin muutoksiin

Kioskilla ja houkutusrehuna käyvä Sopiva päivitetään tarvittaessa jokaisen toimituserän välillä uusien säilörehuanalyysien ja lehmähavaintojen perusteella. He ottavat aktiivisesti näytteitä ja kertovat leikkisästi olevansa "ketjun hitain lenkki".

Tila siirtyi Sopivaan heti, kun siilokapasiteetin puolesta se oli mahdollista eli noin 5–6 vuotta sitten. He olivat juuri siirtyneet robottilypsyyn. Vanha navettarakennus asettaa omat haasteensa lehmien sorkille. Savusten Sopiva sisältääkin runsaasti biotiinia sorkkaterveyden tukemiseksi. Soodaa ja maissia on mukana pötsin toiminnan tukena ja eri lähteistä saatavat kuidut sulavat eri tahtiin tasaten pötsin pH:ta.

Sopivarehulla pitoisuudet nousivat

Ennen Sopivaa maidon pitoisuudet olivat alle keskiarvon. Nykyään meijerin tietojen mukaan maidon rasva on 4,41%, valkuainen 3,47% ja rasva-valkuaissuhde on siten 1,27.

Tilalla panostetaan ruokinnan lisäksi myös jalostukseen. Pitkän aikavälin tavoitteena on nostaa energiakorjatun maidon määrä 12 000 kiloon lehmää kohti vuodessa. Tilan karjanhallintajärjestelmä ilmoittaa keskituotokseksi jo 11 850 EKM kg/lehmä/vuosi.

Ruokinta-asiantuntija: Laura Kujala
Haastattelija: Janika Alavesa

Liittyvät tuotteet