Sopivarehu® Ojala toimii EKM-tuotoksen nostamisen tukena

Kuusamon Holtinniemessä Pekka ja Jaana Ojala ovat aloittaneet Sopiva®-täysrehun käytön noin kahdeksan vuotta sitten. Tuolloin karja lypsi vajaa 10 000 EKM kiloa. Tuotostaso on noussut Sopivarehun aikana yli 12 000 EKM kiloon ProAgrian Tuotosseurannan mukaan. Tilalla on 31 lypsylehmää - osa on holsteinia ja osa ayrshirea. Ruokinta-asiantuntija Kullervo Palovaara tarkistaa Sopivarehun® koostumuksen tarpeen mukaan, yleensä noin joka joka toinen kuukausi.

Pekka Ojala kertoo, että Sopivilla saadaan täydennettyä AIV-säilörehua täsmällisesti. Kaikki tarvittava saadaan paremmin. Reseptin muutokset sujuvat Pekan mielestä myös joutuisasti pitoisuuksien tai uusien säilörehuanalyysien mukaan. Päivityksen yhteydessä Sopivarehu optimoidaan aina edullisuusperiaatteella.

Innovaatioita mukana rehussa

Palovaaran kertoo, että Ojalan tilan Sopivarehussa on säilörehun laadun ja koostumuksen lisäksi otettu huomioon kotimaisen viljan hinta. Pötsiterveys turvataan soodalla, joka puskuroi pötsin pH-vaihteluita ja turvaa siten kuitua hajottavien pötsimikrobien toimintaa.

Ojalan Sopivaan on lisätty myös Hankkijan kehittämät Progres® ja Progut®-rehuinnovaatiot. Tutkimusten mukaan Progut® tehostaa mm. rehuhyötysuhdetta ja Progres® vähentää vastapoikineiden laihtumista, eli auttaa energia-aineenvaihdunnassa.

Sopiva-tuotteet suunnitellaan aina täsmällisesti tilan kotoisten rehujen ja tuotostavoitteiden mukaisesti hukkaa välttäen. Tilalla on termiinisopimus, joka on ollut syksyn ja alkutalven hintatason huomioiden hyvä kustannusten hillitsemiseksi.

Liittyvät tuotteet