Tarkkuudella ja yhteistyöllä huipputuloksiin

Jokimaan tilalla Askolassa Ari, Marjo ja Antti Ahosella on syytä tyytyväisyyteen. Pitkäjänteinen työ on tuottanut tulosta, ja tila on tällä hetkellä yksi Suomen parhaista. Kahden robotin tilavassa pihatossa lypsää laadukas ayrshire-karja muutamin mustin väripilkuin. Tilan lehmät ovat Marjon sanoin ”huomaamattomia puurtajia”, ja hyvin ne puurtavatkin. Vuoden 2018 EKM-tuotos oli upea 13 028 kg, valkuaispitoisuus 3,61 ja rasva 4,37.

Tilalla jalostus on osa arkipäivää ja tärkeä panostus tulevaisuuteen. Kaikki vasikat genomitestataan, ja lihasonnia käytetään 48 prosenttia siemennyksistä. ”Se on tulos tai ulos”, Marjo naurahtaa. Tulokset näkyvät tuotoksessa ja tasaisessa lehmärivissä, ja löytyypä tilalta löytyy myös kolme satatonnaria.

Ruokinnan pohjana on laadukas säilörehu, johon kiinnitetään erityistä huomiota. Tilalla tavoiteltava D-arvo on noin 700, mutta sitäkin tärkeämpänä pidetään säilönnällistä laatua. Paaleista otetaan laajat säilörehuanalyysit, ja niiden perusteella optimoidaan robotille ja seokseen omat Sopiva®-täysrehut. Lisäksi tilalla on jo pitkään käytetty seoksessa Farmarin mäskiä.

Räätälöity täysrehu toimii Jokimaan tilalla, ja lehmät käyvät ahkerasti robotilla ja ovat olleet pitkämaitoisia. Arin mukaan täysrehun käyttö seoksessa on tarkkaa ja työaikaa säästävää, ja kohtuullisilla käyttömäärillä on päästy hyviin tuloksiin. Myös yhteistyö ruokinnan suunnittelussa on sujunut hyvin, ja aina säilörehun muuttuessa myös täysrehu on optimoitu tarvetta vastaavaksi.

Ongelmat ratkeavat yhdessä

Jokimaan tilalla luotetaan muutenkin yhteistyön voimaan. Asioista palaveerataan myös isommalla porukalla, ja tilanväen lisäksi paikalla ovat usein eläinlääkäri, neuvontajärjestön edustaja sekä tilan oma ruokinta-asiantuntija. Vuonna 2017 yksi keskustelunaiheista oli lehmien ketoosiongelma ja erityisesti piilevät ketoosit. Tähän puututtiin poikimisen ajan negatiivista energiavajetta parantamalla, ja käyttöön otettiin Acetona Energy Plus -liuos. Robotilta jaettava energialiuos alkoikin toimia nopeasti. Ari kertoo, että Acetonan käyttöönoton jälkeen ketoosit eivät ole enää olleet ongelma, tuotos on noussut ja myös kiimat näkyvät nyt aiempaa paremmin.

Tulevaisuudessa Ari ja Marjo toivovat tilan hyvän tilanteen pysyvän. Toimivassa navetassa on mukava käydä töissä, kun homma toimii ja suuremmilta vastoinkäymisiltä vältytään. Kehitys jatkuu Jokimaan tilalla kuitenkin edelleen, ja pientä rakennusprojektia on ainakin suunnitteilla.

Liittyvät tuotteet