Tavoitteena täydellinen ja kestävä lypsylehmä

Siikaislaiset Vanhatalot ovat tuttuja näkyjä karjakentällä. Juho, Heikki ja äiti Sari ovat pitkän linjan maidontuottajia, mutta myös intohimoisia jalostajia ja näyttelykävijöitä. Vuoden 2019 Okra onkin jo 23. peräkkäinen vuosi, kun Vanhatalon Holsteinin eläimiä on mukana vuosinäyttelyssä. Menestystäkin on tullut ulkomaita myöten, lukuisin Suomen Grand Championeiden lisäksi Juho ja Vanhatalon Attico Sunset sijoittuivat talvella kolmansiksi kovatasoisessa Sveitsin Swiss Expossa.

Championit Okra 2019

Kotona Siikaisten Otamossa Vanhataloilla on 110 lehmän navetta, jossa lypsää kaksi Lelyn A5 -robottia. Ensimmäinen otettiin käyttöön marraskuussa 2018 ja toinen maaliskuussa 2019. Tällä hetkellä robotilla on lypsyssä 96 lehmää, joten uusia hiehoja mahtuu vielä täydentämään joukkoa. Lehmiä on yhteensä 113, joista parikymmentä hiehoa poikii tänä vuonna. Samalla ruokintakäytävää levennettiin ja saatiin 24 lehmäpaikkaa lisättyä. Robotit ovat lähteneet toimimaan hyvin ja muutoksen myötä Sari sanoo lehmien myös rauhoittuneen navetalla.

lehmä

Rehupuolella Vanhatalot ovat kohdanneet kaksi erittäin haastavaa säilörehuvuotta. Omat rehut eivät ole riittäneet, vaan säilörehua on pitänyt myös ostaa merkittäviä määriä. Tämä on tietysti asettanut haasteita ja vaikuttanut myös tuotokseen. Tämän hetken EKM-tuotos on 11 398 kg, mutta tavoitteena on palata kahden vuoden takaiseen yli 12 000 EKM-kiloon. Nousua on robottiaikana ollut noin 1000 kg. Maidon rasvaprosentti on 4,31 ja valkuainen 3,57. Tämän vuoden säilörehusato vaikuttaa onneksi lupaavalta, joten lehmien potentiaali tulee toivottavasti paremmin esiin ensi talven aikana.

Täysrehuna tilalla on ollut jo pidempään Auto-Krossi III. Sarin sanoin se toimii varmasti, ja pystyy täydentämään hyvinkin erilaisia säilörehuja. Rehu toimii hyvin myös automaattilypsyssä, ja lehmät ovat kiertäneet aktiivisesti heti robottien käyttöönotosta lähtien. Vanhatalon lehmät kestävät hyvinkin korkeita väkirehutasoja ongelmitta, mikä on osaltaan auttanut haastavan rehutilanteen kanssa. Kivennäisenä seoksessa on ollut tilalle rehuanalyysien pohjalta valmistettava Sopivakivennäinen®.

Vanhatalon Nea-Villarosa, paras utare Okra 2019. Kuva Maija Inkiläinen

Vanhatalon tilalla panostetaan kestävyyteen. Lehmien keskipoikimakerta on kolme ja poistettujen elinikäistuotos 44 000 kg. Tilalle onkin saatu jo 12 satatonnaria ja lisää on toivottavasti pian tulossa. ”Hyvä rakenne ei ole vain ulkonäköä, vaan auttaa lehmää kestämään”, Juho kertoo tulosten taustasta.

Hankkijan asiakkaita Vanhatalot ovat Sarin sanojen mukaan olleet ”iät ja ajat”. Nyt tilan ohjaksissa ovat veljekset Juho ja Heikki, jotka kehittävät tilaa innokkaasti. Tulevaisuuden tavoitteena Vanhatalot toivovat mahdollisuutta päästä vielä kilpailemaan myös ulkomaisissa karjanäyttelyissä. Myös uusi vasikkala on rakenteilla. Hankkija toivottaa jatkossakin onnistumisia ja menestystä niin kehässä kuin kotitilallakin!