Vasikan kehitys märehtijäksi

Nopeasti märehtijäksi

Vasikan alkukasvatuksen yksi tavoite on muuttaa vasikka kohtuullisen nopeasti märehtijäksi. Vasikan tehokkain kasvun vaihe on sen 3 ensimmäistä kuukautta. Tämän ajan hyvällä kasvulla vaikutetaan pitkälle koko eläimen elinikäistuotokseen. Kolmen kuukauden ikään asti vasikan ruokinta voidaankin pitää lähes vapaana sekä väki- että karkearehun suhteen. Tällöin alkukasvun potentiaalista saadaan paras hyöty.

Alkukasvatuksessa tärkeää on:

 • Juotto ja vasikan kehittyminen märehtijäksi. Mitä nopeammin vasikasta kehittyy märehtijä, sitä nopeammin se voidaan vieroittaa juotosta. Juottokauden pituudella on kannattavuusmerkitystä, sillä juotto on kasvatuksen kallein vaihe.
 • Ruokinnalla ja rehustuksella voidaan vaikuttaa sekä vasikan märehtijäksi kehittymiseen että sen terveyteen.
 • Varmistaa vasikan hyvä terveys ja nopea kasvu sekä sitä kautta hyvä vasikka-aines jatkokäyttöä varten.
 • Hyvinvoiva vasikka! Hyvinvoivan vasikan tuntomerkit ovat: kiiltävä karvapeite, lihaksikas, virkeä ja utelias.

Elintärkeä ternimaito

Tärkein asia vastasyntyneelle vasikalle on ternimaito. Se sisältää runsaasti vitamiineja ja valkuaista. Siinä on myös emän ruumiissa kehittyneitä vasta-aineita, jotka suojaavat vasikkaa tautitartunnoilta. Ternimaidon avulla muodostunut passiivinen vastustuskyky bakteereja ja viruksia vastaan kestää 3-4 viikkoa. Vasikan oma aktiivinen vastustuskyky alkaa vasta myöhemmin. Siten vastustuskyky on alimmillaan heti syntymän jälkeen sekä 4-10 viikon iässä, eli juuri vieroituksen aikaan.

Ternimaidon hygieenisestä laadusta huolehtiminen on tärkeää, sillä ensimmäiset hetket suolistossa on avoin kanava yhtälailla taudinaiheuttajille, kuin tärkeille vasta-ainemolekyyleillekin. Ternimaidon vasta-ainepitoisuus kannattaa aina tarkistaa kolostrometrillä, jotta riittävä vasta-aineiden saanti turvataan. Pakastimessa kannattaa olla varalle aina hyvälaatuista ternimaitoa etenkin hiehojen ja maitoa valuttelevien lehmien vasikoita varten. Muista sulattaa ternimaito käyttämällä mikron sulatustehoa tai vain lievää 40-45 °C lämpöä vesihauteessa.

Ensimmäinen annos ternimaitoa tulee juottaa mahdollisimman nopeasti syntymän jälkeen ja viimeistään 4 tuntia syntymästä, jotta vasikan vasta-aineiden saanti varmistetaan. Ternimaitoa on suositeltavaa juottaa ensimmäisinä elinpäivinä sen verran, kun vasikka kerralla juo vähintään kolmesti päivässä. Tämän jälkeen ternimaitoa kannattaa juottaa 1-1,5 litraa 2-3 kertaa päivässä.

Vasikan ruuansulatuskanavan kehitys

Vasikan ruuansulatuskanavan kehityksessä on kolme kehitysvaihetta:

Juoksutusmaha
 • Nestemäisen ravinnon käyttäjä
 • Siirtymävaihe
 • Märehtijä

Aluksi juoksutusmaha on 2/3 mahojen kokonaistilavuudesta ja noin 5 % vasikan painosta. Maito sulatetaan vasikan omien entsyymien avulla. Juotettaessa vasikalle muodostuu märekouru (= etumahojen seinämän kanava), jota pitkin maito menee pötsin ohi suoraan juoksutusmahaan.

Märekourun muodostuminen vaatii oikean juottotekniikan:

 • Vasikan valmistautuminen juottoon (juottoon liittyvien äänten kuuleminen, hajut yms.)
 • Juoman oikea lämpötila
 • Juoman koostumus
 • Oikea juottoasento

Jos märekouru ei toimi, maitoa joutuu pötsiin.

Pötsin kehitystä voidaan nopeuttaa ruokinnan avulla. Hyvälaatuinen karkearehu kehittää pötsin lihaksistoa ja liikkeitä. Väkirehu saa pötsissä käyntiin voi- ja propionihapon tuotannon, mikä nopeuttaa pötsipapillien kehitystä ja kasvattaa niiden imeytymispinta-alaa.

Märehtimisjaksot käynnistyvät 2-3 viikon iässä. Vasikka alkaa käyttää hyväkseen pötsissä syntyviä haihtuvia rasvahappoja 3-8 viikon iässä. Etumahojen liikkeet alkavat 6-8 viikon iässä. Pötsin pieneliöstö on vakiintunut 10-12 viikon iässä.

Ota yhteyttä

Hankkijan ruokinta-asiantuntijat ovat alan parhaita nautojen ruokinnan osaajia. Ruokinnan suunnittelua toteutetaan karjatiloilla tarkasti eri tuotosvaiheiden eläinten ruokinnalliset tarpeet täyttäen ja yliruokintaa välttäen. Jätä yhteydenottopyyntö tai katso alueesi ruokinta-asiantuntija:

Nautojen ruokinta-asiantuntijoiden yhteystiedot