Vasikoiden väkirehuruokinta

Starttirehu kasvattaa märehtijän

Märehtijäksi kehittymisen edellytyksenä on, että pötsiin muodostuu märehtijälle tyypillinen mikrobikanta. Haihtuvat rasvahapot edistävät pötsin seinämien kehitystä nopeuttaen erityisesti papillien kasvua. Papillit ovat pötsin sisäseinämissä olevia nystyröitä, jotka lisäävät ravintoaineiden imeytymispinta-alaa. Mitä enemmän ja suurempia papillit ovat, sitä tehokkaampaa on ravintoaineiden hyväksikäyttö.

Haihtuvia rasvahappoja muodostuu pötsimikrobien hajottaessa rehun ravintoaineita. Erityisesti väkirehun hajotus tuottaa runsaasti niitä, koska väkirehussa on tärkkelystä ja sokereita ensimmäisille pötsimikrobeille. Märehtijäksi kehittymisen jälkeenkin haihtuvien rasvahappojen tuotanto on tärkeää, sillä ne ovat märehtijän tärkein energian lähde.

Väkirehun saanti kehittääkin pötsin seinämää ja papilleja sekä kasvattaa pötsin imeytymispinta-alaa. Hyvällä väkirehulla varmistetaan nopeampi kuivien rehujen syönti, saavutetaan parempi kasvu ja pienempi ripuliriski. Tässä kasvun vaiheessa teollinen väkirehu on varmasti paras sijoitus.


Kuusiviikkoisen vasikan hyvin kehittyneen pötsin sisäpintaa maito-väkirehuruokinnalla.

Kuusiviikkoisen vasikan heikosti kehittyneen pötsin sisäpintaa maito-heinäruokinnalla.

Primo Mysli on myslimäinen vasikan ensirehu. Se sisältää paljon pienelle vasikalle maittavia kypsennettyjä maissihiutaleita. Yhdessä sokeriraaka-aineiden kanssa myslin mausta muodostuu täyteläinen, mikä houkuttaa pientä vasikkaa syömään väkirehu ensimmäisistä elinpäivistä alkaen. Ruoki vasikkaa myslillä vapaasti ensimmäisen elinkuukauden ajan, jonka jälkeen siirrytään vähitellen Primo Starteriin.

Primo Starter on maittava ensimmäinen väkirehu vasikoille. Se sisältää runsaasti energiaa, vasikalle välttämättömiä aminohappoja sekä vasikan tarvitsemat kivennäiset, vitamiinit ja hivenaineet helposti käytettävässä muodossa. Primo Starteria tarjotaan vapaasti muutaman päivän iästä tai yhden kuukauden iästä silloin, kun ensirehuna on on Primo Mysli, aina pariin viikkoon vieroituksen jälkeen. Jo säkillinen Primo Starteria vasikalle varmistaa edellytykset tulevalle huippulypsäjälle!

Kuivien väkirehujen syönnin varmistamiseksi vasikalle on kuitenkin oltava vettä tarjolla. Vesi parantaa kuivien rehujen syöntiä ja mikrobitkin tarvitsevat vettä toimiakseen.

Vedellä on monta merkitystä elimistössä:

  • Yli 50% elimistöstä on vettä
  • Vesi toimii mm. lämmönsäätelyssä, ravinteiden kuljetuksessa, vieraiden aineiden erityksessä ym.
  • Ylimäärä poistuu virtsan, ulosteen, hien ja hengityksen mukana
  • Munuaiset säätelevät nestetasapainoa
  • 14 %:n kuivuminen johtaa kuolemaan
  • Anna vettä vapaasti nipoista tai kupista
  • Muista veden hygienia ja lämpötila
  • Veden tarve vaihtelee mm. rehun laadun ja ympäristön lämpötilan mukaan
  • Vesi on oleellinen edellytys pötsimikrobiston kehitykselle
  • Vapaa vesi nopeuttaa kasvua ja vähentää ripulipäiviä

Vasikan karkearehut

Vaikka väkirehu on vasikalle tärkeää, niin yhtälailla tarvitaan karkearehua pötsin kehittymiseen. Karkearehu kehittää pötsin lihaksistoa ja voimistaa pötsin säännöllisiä liikkeitä. Se vaikuttaa positiivisesti myös pötsin limakalvojen kuntoon. Karkearehu yksinomaisena kuivarehuna saattaa hidastaa pötsin kehitystä, koska se tuottaa väkirehua vähemmän haihtuvia rasvahappoja.

Valittaessa vasikan karkearehu on ensisijainen kriteeri hyvä hygieeninen laatu. Vasikka tarvitsee kuiturikkaan karkearehun: olkea tai kuivaa heinää. Optimaalista on silputa karkearehu 2-5 cm pituuteen. Tällöin se maittaa vasikalle paremmin ja on helppo sekoittaa väkirehun kanssa tasaisesti: 15% karkearehua ja 85 % starttirehua.