Kustannuspaineessa pitää keskittyä olennaiseen

Adriaan Smulders, Danish Agro

Runsas kuukausi sitten syttyi sota Ukrainassa. On sydäntä särkevää nähdä, millainen vaikutus sodalla on ukrainalaisten elämään sekä Ukrainassa että ulkomailla ja miten sodan kumpikin osapuoli on menettänyt ihmishenkiä. Sodan vaikutukset näkyvät kaikkialla Euroopassa ja muualla maailmassa. Se paljasti Euroopan riippuvuuden Venäjän kaasusta sekä viljanhankinnasta. Tällaisia, näin lyhyessä ajassa tapahtuneita hinnannousuja emme ole koskaan nähneet; vehnä, maissi, ohra, auringonkukka, öljykasvit; hinnat ovat kohonneet ennätyslukemiin. Tämä tarkoittaa rehujen hinnannousua ja sen seurauksena broilereiden ja kalkkunoiden kasvatuksen sekä kananmunatuotannon kustannusten nousua. Rehun osuus kustannuksista oli jo aiemmin yli 60%, mutta nyt sen osuus on noussut samalla kun myös energian hinta on noussut. Valitettavasti kustannusnousujen vienti kuluttajahintoihin näyttää olevan hidas ja haastava prosessi useimmissa Euroopan maissa. Sen tulee kuitenkin toteutua.

Saatat kysyä itseltäsi, miten tuottajat muualla Euroopassa pärjäävät tilanteen kanssa? Nyt on joka maassa erityisen tärkeä huomioida kaksi asiaa: hyvä rehuhyötysuhde ja tavoitella energiakustannusten alentamista.

Muutamia esimerkkejä broilerituotannosta:

- Rehu: on suuri ero kasvavatko linnut 7 päivässä 220 gramman vai 180 gramman painoisiksi. Tuottajat, jotka pääsevät tähän parempaan kasvuun, käyttävät hyvälaatuista vähintään 72 h käyttökelpoisena pysyvää rehupaperia. Poikasrehua on hyvä olla paperilla vähintään 50 g. Monet myös kattavat paperilla jopa puolet hallin lattia-alasta. Kun rehu on lähellä vesinippoja, linnuilla on koko ajan mahdollisuus päästä juomaan ja ne alkavat syödä rehua heti.

- Vesi: linnun tulisi juoda ensimmäisten 24 h aikana puolet painoaan vastaava määrä vettä (keskimäärin 1 ml/h) ja neljäsosa painoaan vastaava määrä rehua. Erityisesti ensimmäisten päivien aikana vedenkulutuksen ollessa vielä alhainen on tärkeää varmistaa raikkaan, korkealaatuisen veden saanti. Veden lämpötilan tulisi olla max 25o C. Vedenpainetta on hyvä myös seurata.

- Lämpö: Pyri minimoimaan lämpöhukka hallin lämpötilaa säädettäessä. Jokainen laskettu aste pitää nostaa takaisin uuden erän tullessa, ja tämä on nykyisin ainakin kaksi kertaa kalliimpaa aikaisempaan verrattuna ellei tilalla ole omaa energiatuotantoa.

Käytännön elämässä tarkistuslista on luonnollisesti pidempi. Jos kiinnostuit, ole meihin yhteydessä. Autamme mielellämme, jotta saat ruokintaratkaisuillamme parhaan tuloksen, erityisesti nyt.

Adriaan Smulders

Danish Agro siipikarjajohtaja Amsterdam, Hollanti

8.4.2022