Hankkijalta löytyy aina ratkaisu ruokinnallisiin asioihin

Patrik Nikula luotsaa kasvatus- ja munituskanalaa Somerolla. Hän otti tilan päävastuun noin kaksi vuotta sitten ja on tilan isäntä neljännessä sukupolvessa. Monipuolisuus eli oma kasvattamo, munituskanala, oma pakkaamo sekä munien suoramyynti tilalta on koettu Kauriskallio Oy:ssa toimivaksi kokonaisuudeksi.

TILALLA ON AINA OLLUT KÄYTÖSSÄ TÄYSREHURUOKINTA. Punaheltta Paras Poikanen- ja Kasvatus -rehut kasvattamon puolella ja Hankkijan Munitus TR-sarja kokonaisuudessaan munivilla kanoilla toimivat erinomaisesti.
– Munitus-sarjan avulla munivien kanojen ruokinta on selkeää ja yksinkertaista. Olomuoto on toimiva ja kanat syövät sitä hyvin, Patrik Nikula kertoo. Rihlaolomuoto tukee normaalia ruoansulatuskanavan toimintaa. Se parantaa tärkkelyksen sulavuutta, vähentää höyhenten nokkimista sekä vaikuttaa osaltaan positiivisesti lannan koostumukseen ja likamunien määrään. Rehut sisältävät kokonaisia jyviä ja karkeaksi jauhettua viljaa tukemaan lihasmahan ja ruuansulatuksen normaalia toimintaa. – Rehusiilot tyhjennämme kokonaan kerran kuukaudessa. Näin ne pysyvät puhtaina eikä rehun holvaamisongelmaa ole. Olomuodon merkitys korostuu myös tässä.

3-VAIHEOHJELMA HUOMIOI MUNINNAN ERI VAIHEET

Alkumunintaan, huipputuotantovaiheeseen sekä loppumunintaan kehitetyillä rehuilla rakentuu tasapainoinen, tuottava ja lintujen hyvinvointia tukeva ruokintaohjelma. Rehuissa on monipuolinen raaka-ainepohja ja edistyneellä entsyymien käytöllä parannetaan rehun sulavuutta ja rehuhyötysuhdetta. NSP-entsyymi pilkkoo viskositeettia aiheuttavia liukoisia kuituja ja fytaasi parantaa fosforin ja kalsiumin hyväksikäyttöä. Fytaasin käytön myötä optimaalisen fosforin saanti voidaan saavuttaa ilman lisättyä fosforia. Tuotteet sisältävät myös patentoidunProgut®
-hiivavalmisteen, joka tukee kanojen suolistoterveyttä ja vastustuskykyä.

"Kaikki on Hankkijan kanssa mahdollista."

KOTIMAINEN TÄYSREHU ON TURVALLINEN VALINTA

Täysrehu tarjoaa linnuille tasalaatuisen, tasapainoisen ja optimaalisen ravintoaineiden saannin kasvun, tuotannon ja terveyden tukemiseksi. Rehutehtaalle vastaanotettavat raaka-aineet tutkitaan ja viljat täyttävät aina laatukriteerit mm. tärkeimpien hometoksiinipitoisuuksien suhteen. Raaka-aineiden ravintoainepitoisuus analysoidaan ja rehuoptimoinnissa käytetään analysoituja pitoisuuksia. – Ruokinnallisiin asioihin Hankkijalta löytyy aina ratkaisu ja kaikki on Hankkijan kanssa mahdollista, Patrik kertoo. Yhdessä ruokinta-asiantuntija Kimmo Hakalan kanssa suunnitellaan ja tarkennetaan ruokintasuunnitelma ja kehityspäällikkö Eija Valkonen on tarvittaessa puhelinsoiton päässä.

– Kananmunanpainon hallinta on meillä ollut haastavaa, munien koko kasvaa liian nopeasti. Tavoitteena on, että koko pysyy M- ja L -luokissa. – Eijalta saa aina faktat myös oleellisiin ja tärkeisiin asioihin, liittyen esimerkiksi toimintaympäristön muutoksiin, Patrik mainitsee. Pitkäaikainen, luonnikas yhteistyö ja sen mukanaan tuoma luottamus ovat avaintekijöitä.

ARKI SUJUU

Rehut tilalle kuljettaa Kuljetus J. Ruuni Oy. Kuljetusten toimivuus saa isännältä kehut. Rehut tulevat täsmällisesti ja tarkasti tilatun määrän mukaisesti. Rehurekka onkin jokaviikkoinen vierailija tilalla. Hankkija tarjoaa rehuasiakkaidensa käyttöön eMappi®-palvelun, joka arkistoi irtorehutoimitusten kuormakirjat ja etiketit sähköiseen arkistoon. – eMappi on ollut meillä käytössä koko ajan. Kuormakirjat ja etiketit ovat siellä ajantasaisesti ja järjestyksessä.

TULEVAA KOHTI AVOIMIN MIELIN

Patrik Nikula, kananmunantuottaja 4. polvessa.
Patrik Nikula, kananmunantuottaja 4. polvessa.

– Monipuolinen kokonaisuus on vahvuus. Untuvikot tulevat kasvattamoomme 12 tunnin ikäisinä ja kasvavat meillä munitusikään, jolloin kehitystä pystytään seuraamaan tarkasti, Patrik sanoo. Munat pakataan omassa pakkaamossa ja Munatukku Nikula Oy vastaa munien myynnistä. Tilalla on 15 työntekijää. Kananmunia on mahdollisuus ostaa tilalla olevasta Munamarketista. Munatukku Nikula tarjoaa myös joukkueille ja yhdistyksille mahdollisuuden varainhankintaan kananmunia myymällä. Nikulan pellot ovat kokonaisuudessaan nurmella. Lähialueen nautatilojen kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Tilat ottavat kananlannan vastaan ja korjaavat puolestaan nurmen naudoille rehuksi. – Meille on tärkeää, että nurmi menee eläinten rehuksi, Patrik toteaa hymyillen.

 

Teksti: Satu Illman, Hankkija Oy

Kuvat: Pasi Leino