Säästö- vai sijoituskohde?

Korkeiden kustannusten aikana säästökohteita etsitään kuumeisesti. Rehujen osuus siipikarjanlihan ja munien tuotantokustannuksista on suuri, joten ajatus pihistää rehukuluissa houkuttelee.

 

"Kriittinen tarkastelu on aina paikallaan."

 
Siipikarjan rehun kustannukset
 

Rehujen tuotekehityksen tavoitteena on rakentaa rehuratkaisuja, jotka tukevat kotieläintilojen kannattavuutta. Miksemme sitten vain tee halvempia rehuja? Muutokset ravintoaineiden pitoisuuksissa heijastuvat lintujen tuotantotuloksiin. Siksi on riski, että rehustuksessa tehdyt säästöt eivät johdakaan parempaan kannattavuuteen, vaan saattavat jopa heikentää sitä. Arvioimme tarkkaan mahdollisia säästökohteita rehuresepteissä ja ravintoaineiden pitoisuuksissa. Muutoksilla saavutettavat säästöt on punnittava suhteessa niiden aiheuttamiin muutoksiin tuotantotuloksissa ja lopputuotteesta saatavissa tuloissa. Näin voimme arvioida muutosten vaikutusta kannattavuuteen.

Korkeat rehuraaka-aineiden hinnat yleensä korostavat rehuhyötysuhteen vaikutusta kotieläintuotannon kannattavuuteen. Hyvän rehuhyötysuhteen saavuttamiseksi rehun on oltava ravitsemuksellisesti mahdollisimman tarkasti lintujen tarpeita vastaavaa ja hyvin sulavaa. Mutta paljonko paremmasta rehuhyötysuhteesta sitten kannattaa maksaa? Se riippuu myös lopputuotteesta saamastasi tulosta. Sijoitukselle saatu tuotto on aina laskettavissa vasta jälkeenpäin.

Kaikenlaista yliruokintaa on luonnollisesti järkevää välttää. Esimerkiksi oikea-aikainen siirtyminen seuraavaan ruokintavaiheeseen ja edullisempaan rehuseokseen kannattaa. Onnistuakseen se vaatii parven rehunkulutuksen, painonkehityksen, rehuhyötysuhteen ja kanojen munantuotannon tarkkaa seurantaa.

Itsestään selvästi rehukustannukseen vaikuttavat merkittävästi rehujen hankintahinnat. Maailmanmarkkinoihin ei juuri ole mahdollista vaikuttaa, mutta tarjoamme sinulle mahdollisuuden kiinnittää rehujen hintataso kuukausiksi eteenpäin tekemällä termiinikaupan. Termiinikaupalla suojaudut hintojen nousuilta ja helpotat budjettisuunnitteluasi, koska rehukustannukset pysyvät vakaana.

Rehu on sijoituskohde, joka muuntuu kotieläintuotteiden kautta tuloksi. Halvalla ei yleensä saa hyvää, mutta sijoituskohteen kriittinen tarkastelu on aina paikallaan.

Teksti: EIJA VALKONEN, Hankkija Oy