Tiedonjanoinen uuden kehittäjä

Eija Valkonen vastaa siipikarjarehujen tuotekehityksestä Hankkijalla. Onnistuneella ruokinnalla tilan tuotanto kehittyy ja eläimet voivat hyvin.

Kuvassa Eija Valkonen
"Parasta on, kun pystyy soveltamaan uutta tietoa käytäntöön." – Eija Valkonen
Kuva: Mikko Vuorinen

Koulutukseltaan Eija Valkonen on MMT, agronomi, ja hän on työskennellyt Hankkijalla siipikarjarehujen tuotekehityksen parissa vuodesta 2010. Välissä oli kolmen vuoden ajanjakso rehujen vientitehtävissä. Reiluun kymmeneen vuoteen mahtuu paljon merkittäviä uudistuksia, kuten Punaheltta Paras -ruokintakonseptin kehittäminen muniville kanoille sekä Progresin käyttöönotto siipikarjan rehuissa.

Tällä hetkellä jatkuvasti nousussa olevat raaka-aineiden hinnat ovat myös rehujen kehityksessä isoin murhe.

– Tilanne on erittäin raskas tuottajille ja myös teollisten rehujen valmistajalle. Kehitämme rehuja niin, että käytetyistä raaka-aineista saadaan paras mahdollinen hyöty, kuvailee Eija Valkonen.

Työ on rehujen ja ruokinnan kehittämistä tuottajia ja alan kansainvälisiä trendejä kuunnellen. Nyt pinnalla on kotimaisen valkuaisen käytön lisääminen rehuissa. Myös ympäristö- ja vastuullisuusseikat painavat tuotekehityksessä vahvasti.

– Kannattaa muistaa, että tehokas munantuotanto ja lihasiipikarjantuotanto ovat ympäristön kannalta kestäviä ratkaisuja. Tällöin hiilijalanjälki on tuotettua munakiloa tai lihakiloa kohden kaikkein pienin.

Eija Valkonen on lähes päivittäin yhteyksissä suomalaisten tuottajien kanssa.

– Kentältä saatu palaute rehuista ja ruokinnasta on todella tärkeää. Sitä saisi tulla vieläkin enemmän.

Kansainvälisessä porukassa

– Pystymme Danish Agro -ryhmän sisällä vaihtamaan tietoa eri maiden käytännöistä. Olemme verranneet eri maissa käytössä olevia rehuohjelmia raaka-aine raaka-aineelta, kertoo Valkonen, joka kuuluu Danish Agro -ryhmän siipikarjatiimiin.

Danish Agron puitteissa Eija tekee myös käytännön tutkimusta broilereista Ruotsissa. Lisäksi käytössä ovat Hollannissa sijaitsevat Schothorst-tutkimuslaitoksen tutkimusresurssit.

Vapaallakin eläinten parissa

Vapaa-aika kuluu kahden oman suomenhevosen parissa.

– Olen ratsastanut 9-vuotiaasta saakka ja hevoset ovat iso osa elämääni. Olen aina ollut innostunut eläimistä, muistelee Eija.

Ratsastus on lajina sellainen, että siinä ei ole ikinä valmis, vaan aina voi kehittyä. Kiinnostus eläimiin on ollut vaikuttimena siihen, että Eija on päätynyt työskentelemään eläinten pariin.

– Päivääkään en ole katunut, naurahtaa iloinen tuotekehittäjä.

 

Teksti: Pirjo Haapanen, Hankkija Oy