Turvaa siipikarjan hyvinvointi helteelläkin

C-vitamiini

siipikarjan c-vitamiinin tarve

Hankkija suosittelee hellejaksoina käytettäväksi siipikarjan juomaveden mukana C-vitamiinia. Suositeltavaa on, että vesilinjoissa vuorottelevat vuorokauden aikana puhdas vesijohtovesi ja C-vitamiinia sisältävä vesi.

Käyttösuositukset:

Broilerit ja kalkkunat: Anna C-vitamiinia liuoksena 8-12 h päivässä. Mittaa 1,25 dl C-vitamiinia 5 litraan vettä. Annostele tätä liuosta nippalinjaan 1 % pitoisuutena. Aloita C-vitamiinin antaminen aikaisin aamulla, jotta vitamiini ehtii imeytyä ennen päivän kuuminta aikaa. Jos hallissa on isoja lintuja ja on odotettavissa hellepäivä, annostelu juomaveteen aloitetaan jo vuorokautta aikaisemmin. Suositeltavaa on käyttää C-vitamiinia erityisesti, jos hellejakso vallitsee loppukasvatuksen aikana noin viikko ennen teurastusta.

Munivat kanat: Käyttömäärä 0,5-1 g/ l juomavettä (0,05-0,1 % liuos)

Siipikarja pystyy muodostamaan elimistössään C-vitamiinia ja näin ollen linnut eivät tarvitse sitä normaaliolosuhteissa rehun tai juomaveden mukana. Useat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että vitamiinilisä on erityisesti lämpöstressin aikaan hyödyksi. C-vitamiini parantaa lintujen kehon toimintaa ja helpottaa oksidatiivisen ja lämpöstressin oireita ja voi siten parantaa tuotantotuloksia.