Uuden viljasadon haasteisiin on vastattu broilerin rehuissa Vahvasti ja Kestävästi

Uusi satokausi on aina mielenkiintoista aikaa sekä kotieläintuottajien keskuudessa että rehuteollisuudessa. Kaurasato on hehtolitrapainoltaan suhteellisen kevyt. Ohran ja vehnän hehtolitrapainot ovat lähellä viime vuoden painoja. Hehtolitrapainot kuitenkin vaihtelevat alueittain ja tiloittain.

Kotoisella vehnällä on broilerin ruokinnassa merkittävä rooli. Aiempiin vuosiin verrattuna selvin ero varsinais-suomalaista ja satakuntalaista vehnäsatoa ajatellen on sen suurempi valkuaispitoisuus. Broileritiloilla vehnän valkuaispitoisuudet ovat olleet erityisesti keskimääräisiä arvoja suurempia.

Valkuaispitoisuuden noustessa viljassa sen tärkkelys- ja energiapitoisuudet tyypillisesti laskevat. Tärkeää vehnäsadon muuttuessa on säilyttää lintujen hyvä kasvu ja rehunhyötysuhde.

Siipikarjan rehujen tuotekehityksessä on vastattu uuden vehnäsadon suuren valkuaispitoisuuteen suunnittelemalla uusia viljarehuja broilereille.

Lokakuussa myyntiin tulevat Kestävä ja Vahva -rehuohjelmien rehut

Kestävä-rehuohjelma on uusi kolmivaiheinen rehuohjelma, jossa starttirehuna on tuttu Broiler startti PP CC muru. Startin jälkeen siirrytään kasvatusrehu Kestävä kasvatus PP CC rakeeseen, joka saa inspiraationsa Vilja-broiler 16 P CC rakeesta. Tuotannossa ollut Vilja-broiler 16 P CC rae kuitenkin poistuu tässä yhteydessä valikoimasta. Loppurehuna Kestävä-rehuohjelmassa on täysin uusi Kestävä PP rae -rehu. Kestävä-rehuohjelman rehut sopivat tilan käyttöön, jos vehnän valkuaispitoisuus yltää noin 16 prosenttiin kuiva-aineessa tai tämän yli. Kestävä-rehuohjelma sopii myös tiloille, joilla vehnää on rajoitetusti tai se on ruokinnalliselta laadultaan heikkoa.

Hankkija tarjoaa asiakkaille myös Vahva-rehuohjelman, jossa tuttuja rehuja Broiler startti P CC murua, Vilja-broiler 20 P CC raetta ja Vilja-broiler 35 raetta käytetään menneiden vuosien tavoin.

Nämä uudella nimellä lanseerattavat Vahva-rehuohjelman rehut sopivat niille tiloille, joilla on runsaasti vehnää aikaisempien vuosien tavoin käytettävissä. Vahva-sarja sopii käytettäväksi tiloilla, joiden vehnän valkuaispitoisuus on aikaisempien vuosien tasolla.

Niissä broilerirehuissa, joissa on käytössä Hankkijan patentoimat Progres® ja Progut® -rehuaineet, tuotenimissä näkyy PP-tunnus.

Ruokinta-asiantuntijat auttavat sopivan rehuohjelman löytymisessä.


Teksti: Erja Koivunen