Uusi lihasikala otettiin käyttöön

Esko Sahan tilalla Humppilassa otettiin käyttöön lihasikalan laajennus kevättalvella. Nuoren tuottajan kasvoilla on syksyllä tyytyväinen ilme. Kasvukausi on ollut hyvä. Puinnit on saatu päätökseen ja syyskylvöt on tehty.

 
Viljanäytteiden silmämääräistä tarkastelua. Tarkat analyysitulokset saadaan Hankkijan vilja- ja rehulaboratoriosta

VILJASATO RIITTÄÄ TÄMÄN HETKEN SIKAMÄÄRÄLLEMME tulevan talven ruokintatarpeisiin. Olosuhteiltaan vaikean edellisen kasvukauden jälkeen hyvää satoa tarvittiinkin, ja kunhan saamme analyysitiedot viljoista, niin varmistuu myös sadon laatu,Esko Saha kertoo.

– Kun analyysitulokset ovat valmiit, teemme yhdessä niiden perusteella tilan tavoitteiden mukaisen ruokintasuunnitelman, kertoo Hankkijan ruokinta-asiantuntija Juha Tolppanen. Ruokintasuunnitelma päivitetään aina viljaerän vaihtuessa.

Sahan tilalla on peltoa vuokramaineen 165 ha. Pelloilla kasvaa ohraa, kevät- ja syysvehnää, kauraa sekä hernettä. Herne tuo hyvän lisän sikatilan viljelykiertoon ja se tuotti hyvän sadon, noin 4 tn/ha. Tälle lohkolle kylvettiin nyt syysvehnä. Herneen esikasviarvo on hyvä, se katkaisee viljojen kasvitautikierteen ja on monista ennakkoluuloista huolimatta suhteellisen vaivaton kasvi viljellä. Sen juuristoon on varastoitunut typpeä, joka vapautuu seuraavan kasvin käyttöön. Lisäksi se kuohkeuttaa vahvasti pellon pintakerrosta ja näin esimerkiksi syysviljalla on hyvä ja ilmava kasvualusta valmiina.

Yhdistelmäsikalasta lihasikalaksi

Tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2020. – Tarkalleen ottaen 7. tammikuuta 2020, Esko mainitsee. Pekka-isä on edelleen tiiviisti apuna tilan töissä. Tila on ollut suvulla vuodesta 1913. Lehmistä luovuttiin vuonna 1991, jolloin tuotantosuunnaksi tuli yhdistelmäsikala. Viimeisimmän
investoinnin yhteydessä emakoista luovuttiin ja nyt keskitytään lihasikojen kasvatukseen. Lihasikapaikkoja on 960.

– Uuden lihasikalan käyttöönotto on sujunut hyvin ja olen tyytyväinen tehtyihin ratkaisuihin. Jotain toki aina jää miettimään, olisiko pitänyt tehdä toisin. Erillinen lastausasema olisi hyvä, hän toteaa hymyillen.

Rakennustöitä on tehty myös kesällä. Uusi viljasiilo valmistui juuri parahiksi syksyn puinneille. Tilalla on käytössä liemiruokintatekniikka. Porsaiden tultua rehustus jatkuu 1–2 viikkoa samana kuin mihin possut ovat tottuneet emakkosikalassa.

"Pekoni 1 -täysrehu maittaa erittäin hyvin."

– Pekoni 1-täysrehu maittaa possuille erittäin hyvin ja kasvu sekä syönti jatkuvat lihasikalassa tasaisena, Esko kertoo. Kakkosvaiheen ruokinnassa siirrytään vilja-tiiviste-ruokintaan, ja sillä jatketaan kasvatuksen loppuun asti.

– Seoksessa tiivisteenä on Ässä-Nasu Tiiviste ja viljoista ohra, vehnä ja kaura. Kauran määrää lisäsimme seokseen kesällä, kertoo Juha Tolppanen. Kauran etuja ovat mm. kuitu ja sen mukanaan tuoma kylläisyyden tunne, joka myös osaltaan rauhoittaa eläintä.


Lihasikalassa on käytössä sikasuihkut

Rauhallisuus välittyy isännän työskentelystä

Tulevaisuuden näkymiä

Mustialasta agrologiksi valmistunut Esko suhtautuu tulevaisuuteen positiivisin mielin. Käytöstä poistuneesta emakkosikalasta remontoidaan parhaillaan lisätilaa lihasioille.

– Kun vanha puoli saadaan käyttöön, niin lihasikapaikkojen määrä on 1850. Metsästysharrastus on hyvää vastapainoa työlle. Nuori tuottaja suuntaa tänäkin syksynä hirvi- ja peurajahtiin metsästyskauden alkaessa.

Teksti: Satu Illman, Hankkija Oy
Kuvat: Pasi Leino ja Satu Illman