Kasvuohjelman koetoiminta tuottaa tietoa sikatilan viljelytoimien tueksi

Takana on haastava kasvukausi. Katseet ovat jo tulevassa keväässä. Kasvuohjelman koetoiminta tuottaa runsaasti tietoa myös sikatiloille viljelytoimien pohjaksi ja päätöksenteon tueksi. Nordic Seedin lajike- ja jalostuskokeita sekä Kasvuohjelman viljan ja nurmen havaintolohkoja on useilla paikkakunnilla. Vähäkyrön havaintokaistoilla kasvoi kesällä 2021 mm. sikatiloilla sikojen ruokintaan loistavasti sopivia ohralajikkeita. Feedway-ohra tuotti Kasvuohjelman suunnitelmalla havaintolohkolla yli 7000 kg hehtaarisadon ja lajikkeen valkuaissato oli haastavissakin olosuhteissa erittäin korkea. Vähäkyrössä kylvettiin syksyllä sekä ruista, syysvehnää että syysohraa. Lajikkeina ovat syysruis Turkus, syysvehnä Botnica ja syysohra KVS Kosmos. Mielenkiinnolla odotetaan, miten syysviljat selviytyvät talvesta.

 


 

Tulevana kesänä kylvetään havaintolohkot hernelajikkeille

Tulevana kesänä Vähäkyrössä ja Ilmajoella kylvetään havaintolohkot hernelajikkeille Eso ja Greenway. Maittava herne soveltuu hyvin käytettäväksi niin emakoiden kuin lihasikojen ruokinnassa. Herneen siemenestä noin puolet on tärkkelystä ja kuitua on vain vähän. Siksi herneen energia-arvo on yhtä hyvä kuin ohran. Energiapitoisena herne korvaa myös viljaa seoksissa. Seuraamme kasvukauden aikana niin vilja- kuin hernelohkojen kehitystä ja sadonmuodostusta. Ruokintaratkaisujen osalta tärkeää on sadon määrän ja laadun arviointi. Ruokinta-asiantuntijamme auttavat ruokintasuunnitelmien teossa.

 

Hankkijan peltoskannaus tuo tukea peltolohkoerojen kartoittamiseen

Hankkijan peltoskannaus -palvelu tuo uuden näkökulman peltolohkojen välisten erojen kartoittamiseen. Pelto skannataan SoilOptixin gammaspektrometrillä. Skannauksen jälkeen otetaan maanäytteet ohjelman osoittamista referenssipisteistä ja nämä tiedot yhdistämällä saamme peltolohkolta selville maan tekstuurin, multavuuden sekä ravinteiden vaihtelun visuaalisina karttoina.

 

Havaintolohkoihin voi kasvukaudella käydä tutustumassa omaan tahtiin. Seuraa somekanaviamme Facebookissa ja Instagramissa.