Riuttamäessä katse on tulevaisuudessa

Vierailimme Veljekset Riuttamäki Oy:n tilalla Huittisissa helmikuussa. Juho Riuttamäki kasvattaa kotitilallaan lihasikoja kahden puolen 2-tietä. Tilalla on keskitytty lihasikojen kasvatukseen nyt neljän vuoden ajan. Katse on vahvasti tulevaisuudessa ja tavoitteena on edelleen hallittu laajentuminen.

Tilan sikalat sijaitsevat Valtatie 2:n molemmin puolin.

Lihasikojen ruokinta suunnitellaan ja sitä tarkennetaan säännöllisesti yhdessä Hankkijan ruokinta- asiantuntija Tuula Honkamaan kanssa. Juho on erittäin kiinnostunut kasvattamiensa sikojen ruokinnasta ja optimoi tilaseoksia myös itse. Ruokinnassa hyödynnetään kiertotaloutta ja kotimainen valkuainen on isossa roolissa. Ruokinta koostuu ohrasta, St1 Vantaa -liemestä sekä erityisesti liemen täydennykseen suunnitellusta Pekoni Pullamix-tiivisteestä.

– Ruokinnassa käytetään viljoista ainoastaan ohraa, jota omilla pelloilla viljellyn lisäksi ostetaan sikojen ruokinnassa käytettäväksi noin puoli miljoonaa kiloa vuodessa, kertoo Juho Riuttamäki.

Pelloilla viljellään ohran, vehnän ja kauran lisäksi rapsia, joka sopii viljelykiertoon mainiosti, sekä Apetitin sopimustuotantona pakastehernettä. Tila sijaitsee sopivalla etäisyydellä Apetitin Säkylän tuotantolaitokseen nähden, ja herne tuo myös hyvän lisän tilan viljelykiertoon. Pellot sijaitsevat sekä kotitilan läheisyydessä että Vampulassa, jossa vuokrapelloilla viljellään viljaa myös Satapossu Oy:n tarpeisiin. Tilan yhtiömuoto on ollut osakeyhtiö vuodesta 2006 alkaen ja tämä on todettu hyväksi toimintamalliksi.

Työt tehdään pitkälti omin voimin, mukana ovat Juhon isä Ilkka Riuttamäki, puoliso Tiia Riuttamäki, yksi ulkopuolinen työntekijä sekä Risto Riuttamäki kiireaikoina. Tiia työskentelee tilalla tällä hetkellä kolmena päivänä viikossa.


Nuori sukupolvi on kasvamassa Riuttamäen tilalla. Kuvassa Juho, Nestori ja Tiia.

Hyvin kasvavat, toteavat Tuula Honkamaa ja Tiia Riuttamäki.

Nestori on nyt päivähoidossa osan viikkoa ja hänen kanssaan päivät täyttyvät touhusta, Tiia toteaa hymyillen. Nestori täyttää kohta vuoden.

Sosiaalinen kanssakäyminen on Juholle tärkeää. Hän on aktiivisesti mukana Suomen Sikayrittäjien toiminnassa ja kuuluu myös MTK Satakunnan ja Huittisten yhdistysten johtokuntiin.

– Olen mukana HKScanin järjestämässä Next Generation -koulutuksessa. Meitä on siinä noin 50 nuorta tuottajaa. Kolmivuotinen koulutus tarjoaa mahdollisuuden oppia alan asiantuntijoilta ja verkostoitua muiden nuorten tuottajien kanssa. Parasta antia on ollut tähän mennessä talouspuolen koulutus, toteaa Juho.

Rehutilaukset Juho tekee pääasiassa soittamalla Tuulalle tai Vuorisen Mikolle, joka toimii Tuulan työparina myyntineuvottelijana. Hankkijan Mobiilisovelluksen käyttöönottoakin on harkittu. Mobiilisovelluksen avulla tilauksen teko on mahdollista missä ja milloin vain.

Talvi on ollut sääolosuhteiltaan varsin poikkeuksellinen. Katseet ovat jo keväässä ja tulevan kasvukauden viljelysuunnittelussa. Kevään kiireiden keskellä työn sujuvuudella on erityinen merkitys. Riuttamäessä ollaan Hankkijan asiakkaita nyt toisessa sukupolvessa. Sikojen ruokinta- asiat on suunniteltu toimiviksi ja tuloksia seurataan säännöllisesti ja systemaattisesti.

Kun kaikki sujuu sikalan puolella hyvin, myös kylvö- ja sadonkorjuutöihin on helppo keskittyä. Hommat hoituvat, tuloksia syntyy ja aikaa jää myös muuhun tärkeään, perheelle ja harrastuksille.