St1:n liemillä tyytyväiset käyttäjät

Hankkija on toimittanut yli kahden vuoden ajan St1:n bioetanolituotannossa syntyviä leipomorankkiliemiä lihasikatilojen liemiruokinnan komponenteiksi. St1:n liemet ovat tavallaan toisen polven sivutuotteita, koska bioetanolituotannon raaka-aineina käytetään leipomo- ja panimoteollisuuden sivuvirtoja.

"St1-leipomorankeilla saadaan tasainen ja hyvin maittava seos."

- St1:llä olemme jo toistakymmentä vuotta valmistaneet liuosrehua bioetanolituotannon yhteydessä. Etanolix -tuotantokonsepti perustuu elintarviketeollisuuden sivuvirtojen hyötykäyttöön, ei viljaan eikä muuhun varta vasten tähän tarkoitukseen tuotettuun raaka-aineeseen tai syötteeseen, kertoo St1:n bioetanolin valmistuksen kaupallisista asioista vastaava Mikael Knif.

-Kahdella tuotantolaitoksellamme syntyvät liemikomponentit ovat edelleen tärkeä elementti, kun pohditaan kiertotaloutta vähän laajempana kokonaisuutena. Liemirehujen kautta olemme omalla tuotannollamme parantamassa maamme valkuaisrehujen omavaraisuusastetta, Mikael Knif jatkaa.

-Lisäksi on huomioitava, että liemirehussa oleva energia ja muut ravinteet saadaan näin vielä hyödynnettyä lihasikojen kasvatuksessa. Tältä sektorilta tietty osa ravinteista kiertää seuraavaksi peltoravinteina tehostamassa esimerkiksi rehuviljojen viljelyä. Olemme St1:lla omalla liemirehuvalmistuksellamme yksi osa tätä arvoketjua sekä siihen kuuluvaa ravinnekiertoa.

St1:n leipomorankeille optimoidut täydennysrehut

Leipomoiden sivuvirroista (vas.) saadaan liemirehua, kuivaa rankkia ja etanolia. Kuva: St1.

Koska St1:n leipomorankkirehu Vantaan laitokselta ja rankki- ja hiivarehu Lahden laitokselta poikkeavat muista markkinoilla olevista sivutuoteliemistä, on Hankkijan sikarehujen tuotekehitys suunnitellut niitä varten omat täydennysrehut: Pekoni Pullamixin ja Pekoni Papu Pullamixin. Uutuustiiviste Pekoni Papu Pullamix tuotiin valikoimiin viime syksynä täydentämään ruokintaa niillä tiloilla, joilla on omasta takaa käytettävissä hernettä tai härkäpapua. Omilla täydennysrehuilla täydennettynä tilan viljasta ja St1.n liemirehuista saadaan optimaaliset ja kustannustehokkaat rehuseokset lihasikojen eri tuotantovaiheisiin. Ole yhteydessä omaan ruokinta-asiantuntijaasi, niin hän räätälöi juuri sinun tilalle oikean ruokintareseptin liemestä ja täydennysrehusta.

Hyviä kokemuksia Farmi Sepällä

Leipomorankkien etuna lihasikojen ruokinnassa on hyvä energia-arvo, mistä on etua erityisesti alkukasvatuksessa.

-Suurin etu mielestäni on St1:n liemien hyvä maittavuus, toteaa Marko Onnela, jolla on useamman vuoden kokemus St1:n liemirehujen käytöstä Farmi Seppä Oy:n lihasikalassa.

-Välitysporsaat lähtevät hyvin syömään liemirehua, vaikka olisivat välikasvatuksessa saaneet kuivaa täysrehua, Onnela lisää. Liemirehulogistiikan hoitaa Kuljetusliike Mikola Ky.

Teksti: Johanna Daka