Kaikki pyrkii kohti suurempaa epäjärjestystä

Onko entropian laki sinulle tuttu? Olet todennäköisesti törmännyt sanaan fysiikan- tai kemiantunnilla, mutta et ehkä muistanut, että se vaikuttaa tekemisiimme joka päivä. Tähän ajatukseen havahduin hiljattain, kun mietin, miksi saavutettua korkeaa tuotostasoa on erittäin vaikea ylläpitää. Entropian lain mukaan luonnon tapahtumat vievät kohti suurempaa epäjärjestystä. Sama taitaa päteä myös navetassa: saavutetuista tuotoksista on vaikea pitää kiinni. Lain voimat puskuroivat tuotostasoa kaikilla mahdollisilla keinoilla kohti alhaisempaa keskivertotasoa.

Lähtekäämme taistoon entropiaa vastaan!

Jotta entropia voitetaan, tulee olla suunnitelma. Suunnitelma siitä, miten tulen tietoisesti ylläpitämään (järjestelmällistä) toimintamallia, joka tähtää määrätietoisesti korkeaan tuotokseen.

Määrätietoisuus ja järjestelmällisyys ovat entropian pahimpia vihollisia. Jos entropia olisi nähtävä hahmo, hänen korvista nousisi höyry, kun hän kuulisi Hankkijan tulevan talven teemasta. Tänä talvena nimittäin laitetaan kaikki kohdalleen keskittymällä erityisesti eri tuotosvaiheiden tarpeisiin ja tavoitteisiin.

Vain ripaus järjestelmällisyyttä: Vältä hapanpötsi ja piilevä ketoosi. Tue hyvää syöntikykyä, terveyttä ja vastustuskykyä. Helppoa? Eikös. Ota niskalenkki entropiasta tänä talvena Hankkijan ruokinta-asiantuntijoiden kanssa. Uskalla onnistua.


Mira Hartikainen

Mira Hartikainen
Osastokoordinaattori, nautarehut