CLAAS-telapuimuri toi tehoa työhön Ahlqvistin tilalla

Teksti: Markku Pulkkinen, Kuvat: Markku Pulkkinen ja Nikolas Ahlqvist

Ahlqvistin tilan neljä puimuria vaihtuivat viime vuonna kahteen Claas Trioniin. Nikolas Ahlqvist (oik.) on pääosin vastuussa puinneista, Niko Ahlqvist antaa lähinnä isällisiä neuvoja ja päättää konehankinnoista.

Ahlqvistin tilalla Vihdissä siirryttiin viime vuonna Claas-puimureiden aikaan. Kahdella uudella Trionilla puitiin syksyllä reilut 1 300 hehtaaria.

Kylmä helmikuinen vesisade ropisee konehallin kattoon. Yrittäjä Niko Ahlqvistia hieman arveluttaa syyskasvien tilanne.

–  Toistaiseksi syysviljat ovat selvinneet talvesta hyvin. Viime syksynä kylvimme noin 800 hehtaaria syysvehnää, ruista ja ruisvehnää. Keväällä kylvämme kauraa ja rypsiä, tuskin muita kasveja, Ahlqvist suunnit­telee.

Viljelyalasta on pääteltävissä, että tilan konekalusto on kunnossa. Ison konehallin yksi pääty on alkanut vihertää jo ennen kevättä, sillä maatilalle on hankittu kahden uuden CLAAS-puimurin lisäksi viisi CLAAS-traktoria.

Uusien puimureiden ostoa edelsi tarkka vertailu eri merkkien ja mallien välillä. Syksyllä 2023 tehdyt koepuinnit ratkaisivat valinnan CLAASin eduksi.

–  Totesimme CLAASin ominaisuuksiltaan kaikin puolin sopivaksi meille. Hankkijaan voi isona talona luottaa myös huolloissa ja varaosissa. Toiseen puimuriin halusimme tela- ja nelivedon. Kokonaishintaa saatiin hieman pudotettua, kun valitsimme toiseen puimuriin käytetyn leikkuupöydän.

50 hehtaaria päivässä

Tilan nuorempi isäntä Nikolas Ahlqvist oli mukana puimureiden koeajoissa ja valinnassa. Viime vuoden puinnit olivat pääosin hänen vastuullaan. Isä Niko kävi vain puolen päivän koepuinnilla toteamassa konevalinnat oikeiksi.

Nikolas Ahlqvist pui 9,3 metrin Cerio-leikkuupöydällä, teloilla ja nelivedolla varustetulla CLAAS Trion 730 -hybridipuimurilla noin 800 hehtaaria ja 300 tuntia. Parhaana päivänä tyhjeni 50 hehtaaria syysvehnäpeltoa. Puinteja urakoinut nuori mies osaa kertoa hyvin käyttökokemuksista kuskin penkiltä katsottuna.

–  Molemmat puimurit olivat huolettomia. Rasvaukset ja puhdis­tukset hoituivat helposti aamuisin. Ylimääräisiä huoltotarpeita ei ollut. Toisessa puimurissa on lisävarusteena paineilmalaitteet ja se on hyvä lisävaruste. Leikkuupöydän pölynpoisto helpotti myös puintia, Nikolas summaa.

Hytin mukavuudestakaan ei löydy moittimista

–  Näkyvyys on erinomainen ja valot tehokkaat. Kameroiden kautta pystyy seuraamaan tyhjennystä ja tapahtumia puimurin sivuilla ja takana. Säädöt on helppo tehdä kosketusnäytöltä tai ohjainkahvan vivuista, Nikolas kertoo.

–  Esimerkiksi silppurin saa yhdellä kosketusnäytön painalluksella jättämään oljet pitkiksi tai tekemään niistä silppua. Helppojen säätöjen ansiosta puintikoneisto ei mennyt kertaakaan tukkoon, vaikka välillä puitiin kosteaakin viljaa.

Molemmissa puimureissa on satokartoitin. Sen piirtämien karttojen avulla arvioidaan, mitkä viljelytoimet onnistuivat ja mitkä epäonnistuivat.

Nikolas Ahlqvist pitää hyvänä GPS-järjestelmän ja sadonmittauksen keräämiä yhteenvetotietoja, joita voi päivän päätteeksi tarkastella kosketusnäytöltä.

Hyvä perehdytys

Puimurin käyttöönoton yhteydessä ostaja saa Hankkijalta laajan perehdytyksen puimurin toimintaan. Nikolas Ahlqvist pui viime kesänä ensin yhden päivän yksin ja opetteli hallintalaitteiden käytön. Seuraavana päivänä puinneilla oli mukana Hankkijan asiantuntija. CLAAS Trion 700 -sarjassa on APS-Hybrid puintikoneisto. Irtipuinti tapahtuu poikittaisella puintikoneistolla. Osa jyvistä erotellaan jo puintikelalla, mutta pääosin erottelu tapahtuu yhdessä pitkittäissuuntaisessa rummussa.

Toiseen Trioniin Alhqvistit valitsivat hieman kapeamman, 7,7-metrisen leikkuupöydän, jotta sillä pääsee ahtaampiin paikkoihin.

"Koneisto ei mennyt kertaakaan tukkoon, vaikka välillä puitiin kosteaakin viljaa."

–  Leveämmällä leikkuupöydällä olisi pärjännyt kaikilla lohkoillamme, vaikka pelloilta löytyy kulmia ja korkeuseroja, Nikolas toteaa. Teknisistä ominaisuuksista Nikolas kehuu erityisesti telavarustusta.

–  Telat ovat isoja renkaitakin miellyttävämmät käytössä. Puimurin kulku on todella tasaista. Märkyydestä ei ole ongelmaa. Nelivedosta oli hyötyä etenkin rinteissä

Puimureiden 12 kuution säiliöt tyhjenevät rivakasti. Säiliöitä ei tyhjennetä ajettaessa.

–  Vältämme turhaa tiivistävää ajoa pelloilla. Siksi traktorit ja peräkärryt jätetään yleensä peltotielle ja puimurit käydään tyhjentämässä siellä.

Tilan pellot sijaitsevat enimmillään 50 kilometrin etäisyydellä toisistaan. Puimurit ajetaan pelloille, niitä ei kuljeteta lavetilla. CLAASit ovat miellyttäviä ajaa myös maantiellä. Leikkuupöydät tilan väki kuljettaa pelloille traktorilla.

–  Näillä voi hyvin ajaa 30 kilometrin tuntivauhtia. Leveyttä ei ole liikaa. Telat tasoittavat kulkua myös maantiellä. Valitsimme 700 milliä leveät telat. Takarenkaat ovat molemmissa puimureissa 750 milliä leveät. Toisen puimurin eturenkaat ovat 900-milliset, Nikolas Ahlqvist kuvailee.

CLAAS TRION 730:
  • Hybridipuintikoneisto, jossa poikittainen puintikela ja pitkittäinen erottelurumpu
  • Puintikoneiston leveys 1 420 mm
  • Seulaston pinta-ala 5,1 m²
  • Viljasäiliön tilavuus 11 000–12 000 litraa
  • Tyhjennysnopeus 110–130 l/sek.
  • Moottorin teho 408 hevosvoimaa
  • Leikkuupöydän leveydet 560–1 380 cm
  • Saatavana tavallisilla renkailla ja teloilla, myös nelivetona.
Kaksi CLAAS-traktoria ja CLAAS-leikkuupuimuria hallissa rivissä.
Ahlqvistin tilan CLAAS-koneet rivissä tilan hallissa.