Kevään vinkit kannattavaan nurmentuotantoon

Hankkijalla on monipuolisesti tuotteita ja palveluita, joilla pääset parhaimpaan, kannattavimpaan ratkaisuun. Kevät on suunnittelun aikaa ja tärkeä vaihe varmistaa tulevan nurmisatokauden onnistuminen. Nautatilan kannattavuuteen voidaan vaikuttaa pienilläkin teoilla ja nurmen viljelypäätöksillä.

Helmikuussa järjestimme Nurmen Kasvuohjelma -tilaisuuden, jonka tallenne on katsottavissa. Nurmenviljelyn ja ruokinnan asiantuntijat pohtivat, miten saadaan lisää kannattavuutta maidon- ja lihantuotantoon.

Nurmen Kasvuohjelma LIVE 9.2.2023 | Lisää kannattavuutta nurmesta

Tarkasta nurmien kunto talven jäljiltä ja tee tarvittaessa täydennyskylvö

Aukot kasvustossa aiheuttavat sadonalenemaa ja antavat tilaa rikkakasveille. Täydennyskylvöön sopivat hyvin nopeakasvuiset raiheinät, jotka tuovat massaa jo toiseen ja kolmanteen niittoon, sekä timotei joka lisää tiheyttä seuraavan vuoden nurmisatoon.

Valitse viljelystrategiaasi sopiva laadukas nurmiseos

Nurmisiemenvalinta on ensimmäinen paikka vaikuttaa rehun laatuun. Valitse seokseesi laadukkaat lajit ja lajikkeet, esimerkiksi TuureBOR ja RhoniaBOR -timoteillä saat hyvän kombinaation korkeaa laatua ja jälkikasvukykyä.

Panosta ensimmäisen nurmisadon lannoitukseen

Ensimmäinen nurmisato on kaiken perusta, joten se on viimeinen paikka säästää. Panosta ykkössadon lannoitukseen, jotta saat siitä irti mahdollisimman ison ja laadukkaan sadon.

Kuivalantavaunussa tehokas materiaalin murskaus mahdollistaa kasvustoon levittämisen

Lanta on karjatiloilla "ilmainen" tuotantopanos, mutta sen tehokas hyödyntäminen on kannattavan nurmentuotannon kulmakivi. Tässä avainsanana on levitystarkkuus, eli lannan sisältämien ravinteiden saaminen kaikkien kasvien ulottuville. Näin koko kasvustolla on tasapuoliset edellytykset tuottaa hyvä sato, ja huolella suunnitellut lannoitusmäärät toteutuvat myös käytännössä.

Fliegl on panostanut kaikissa kuivalantavaunuissaan tarkkaan levitykseen sekä tehokkaaseen materiaalin murskaukseen, mikä mahdollistaa kasvustoon levittämisen. Sekä puskutyhjennyksellä varustetut ADS-pystykelalevittimet, että erityisen tarkkaan ja suurella työleveydellä levittävät KDS-vaakakelalevittimet kuuluvatkin tutkitusti markkinoiden tarkimpien lannanlevitinten joukkoon. Lannanlevitys pystytään viemään myös osaksi täsmäviljelyä lisävarusteena saatavan määränsäätöautomatiikan avulla.

 
Fliegl kuivalantavaunu

Lietevaunun tarkka määränsäätö ja levityksen tasaisuus varmistavat polttoaineen säästön

Agronic lietevaunu

Vaunun itsekantavan rakenteen ansiosta vaunun oma paino on pieni ja painopiste matalalla. Lisäksi HXA -vaunu voidaan varustaa rengaspaineiden säätöjärjestelmällä, jolla voidaan säätää paineet sopivaksi myös traktoristakin. Käytettäessä rapuohjausta peltoon ei tule uria eikä kasvusto ei vaurioidu. Agronicilla varmistetaan paras sato ja polttoaineen säästö voi olla jopa 30%.

Tarkka määränsäätö ja levityksen tasaisuus varmistaa, että yli- tai alilannoitusta ei tapahdu. Levitysmäärät voidaan tallentaa lohkokirjanpitoon. Multaamalla lietteet saadaan ravinteet kasvien juuristoon, jolloin haihtuminen ja huuhtoutuminen vähenee oleellisesti ja kasvusto pysyy puhtaana.

Agronicin ainutlaatuinen multaimien kääntyvä runko mahdollistaa täydellisen työjäljen myös rapuajossa ja kaarteissa.

Tee nurmelle rikkakasvintorjunta, käytä hivenainepuutoksiin YaraVitoja

Rikkakasvit aiheuttavat sato- ja laatutappioita nurmissa, joten niiden torjuntaa ei sovi unohtaa. Samaan tankkiseokseen voi lisätä YaraVita-lehtilannoitteita. Hivenravinnetäydennyksellä voit vaikuttaa niin nurmen sadontuottoon kuin rehun laatuun. Valitse oikea YaraVita maanäytteiden ja rehuanalyysien perusteella.

Sääaseman avulla selvität oikean korjuuajankohdan

Kasvukausien välillä on eroja D-arvon kehityksessä ja lämpösumman kertymä onkin paras indikaatio D-arvon muutokseen. Seuraa kasvuston kehitystä ja lämpösumman kertymää - sääasema on oiva apuväline paikallisen olosuhteen tarkasteluun ja korjuun ajoituksen tueksi.

Tehokkaat ajosilppurit mahdollistavat pienen polttoainekulutuksen 

JAGUAR tarjoaa työtehoa, joka hakee vertaistaan. Ajomukavuutta ja käsittelyn helppoutta, jotka eivät jätä toiveille varaa. Luotettavia koneita ilman kompromisseja: CLAAS JAGUAR 800 ja 900 mallisarja.

CLAAS JAGUAR 800 mallisarja helpottaa työtäsi monipuolisesti

CLAAS JAGUAR 800 mallisarja ajosilppuri

Mallit 840-870 niiden 408-653 hevosvoimilla varmistavat erinomaisen moottoritehon ja korjuutehokkuuden: CRUISE PILOT moottorin ohjausjärjestelmä malissa 870 varmistaa jatkuvan tehon. Se varmistaa erittäin pienen polttoaineen kulutuksen. Teholuokassaan se on kiistatta tehokkain. Ainutlaatuinen hihnavoimansiirto ollut jo 50 vuotta käytössä – Todistetusti tehokkain tapa välittää voimaa!

CLAAS JAGUAR 900 - älykäs, mukava ja tuottava

CLAAS JAGUAR 900 ajosilppuri

Älykäs kuljettajaa avustava järjestelmä CEMOS ja CEBIS ohjaus auttaa kuljettajaa käyttämään JAGUAR ajosilppuria mahdollisimman tehokkaasti koko korjuukauden aikana. CEMOS tekee koneen säädöt automaattisesti, CEBIS kosketusnäyttö helpottaa käyttöä. Kaikki JAGUAR mallit täyttävät vaatimusten mukaiset pakokaasunormit Stage V.

Varmista nurmirehun laadukas säilöntä oikealla säilöntäainevalinnalla

Säilöntä on rehunkorjuun kruunaus, ja viimeinen kohta epäonnistua rehunteossa. Säilöntäainevalinta tulee tehdä rehun kuiva-aineen mukaisesti. Märällä, alle 25 % kuiva-aineen rehulla muurahaishappotuotteilla, kuten Hankkijan Prima tai AIV tuotteet, on varmin vaihtoehto. Kuivemmalla rehulla myös biologiset Sila-Bac säilöntäaineet ovat erittäin toimivia ratkaisuja.

Annostele nurmen säilöntäaine onnistuneesti

Onnistuneen säilönnän takaamiseksi säilöntäaineen annostelussa on tärkeää oikea säilöntäaineen annostelumäärä ja levitystarkkuus. Oleellista on suuttimen oikea sijoittelu, jolloin hyvä levittyminen rehumassaan on paras mahdollinen.

Annostelulaitteista yleisin on esimerkiksi Agronicin hapottimet, joilla voidaan annostella tarkasti kaikentyyppisiä säilöntäaineita ja sopivat kaikentyyppisiin korjuuketjuihin.

 

Biologisten säilöntäaineiden on Corteva Agricience kehittänyt pienannosteluun sopivat Pioneer annostelulaitteet, joilla voidaan annostella alimmillaan jopa 10 ml/rehutonni säilöntäainetta tarkasti. Valikoimasta löytyy kaksi eri versiota korjuutehon mukaisesti.

Tarkka ja helppokäyttöinen hapotin antaa juuri oikean määrän säilöntäainetta

Jo yli 20 vuotta on Agronic tarjonnut ylivoimaista hapotintekniikkaa suomalaisille tiloille. PDH-pumpun virtausmittaus ja automatiikka huolehtivat tasaisesta virtauksesta. Juuri oikea määrä säilöntäainetta koko pumpattavan säiliön määrän ajan.

Käyttöjännitteen vaihtelut, imu- tai pumppauskorkeuden muutokset tai säiliön nestemäärä eivät vaikuta tuottomäärään. Haponmääränsäätö selkeästi litroina. Hapottimen valvontajärjestelmä ilmoittaa suuttimen tukkeutumisesta, jos pyydettyä litramäärää ei saavuteta tai vaikkapa säiliön tyhjentymisestä, jolloin laite ymmärtää pysähtyä itse kun säiliö on täysin tyhjä.

Integroituna Agronic-paalaimen käyttöliittymään hapottimesta tulee täydellisesti yhteensopiva paalaimen kanssa. Automaattinen työkierto ehkäisee hukkapumppauksen eikä pumppu jää myöskään unohduksen takia pumppaamaan. Tarkalla ohjauksella virtausmäärä säilyy oikeana koko prosessin ajan.

Näillä toimilla saadaan parempi säilönnän laatu ja säilöntäainetta säästyy. Kannattavuus paranee älykkäällä Agronic-tekniikalla.

hapotin_Agronc-AMC-WR-500-ja-ClaasLR_w400
hapotin_PDH-10-ja-PDH-20

Valitse oikeanlainen polttoaine ja säästä

Neste öljyrekka

Neste Pro moottoripolttoöljy on oikea valinta silloin, kun haluat parhaat tehot työkoneestasi. Neste Pro moottoripolttoöljyssä on tehokkaampi lisäaineistus, joka pitää moottorin puhtaana parantaen suorituskykyä. Suuttimet pysyvät puhtaana ja saat moottorista parhaat tehot. Tämä takaa hyvän käyttövarmuuden ja pienemmät ylläpitokustannukset.

Hankkijalla on valikoimassa myös Neste MY Uusiutuva PolttoöljyTM, kun haluat pienentää työkoneittesi käytön hiilijalanjälkeä.

Pidä pyörät pyörimässä ja tilaa polttoöljy ajoissa! Muista myös, että selkeästi merkityt säiliöt ovat keskeinen osa turvallista ja onnistunutta polttoöljytoimitusta. Säiliöiden merkitsemiseksi voit noutaa Hankkijalta nimenomaan tähän tarkoitukseen tehtyjä säiliötarroja.

Laadukkaat nurmikoneet tuovat sadon laadukkaana pellolta varastoon

Nurmikoneiden tehtävänä on kerätä nurmisato pellolta tehokkaasti, pitäen samalla huolta sadon laadusta. Sadon laadun säilyttämiseen onkin syytä kiinnittää huomiota jokaisessa työvaiheessa.

Ensimmäinen huomionarvoinen asia on, että nurmisadon joukkoon pitäisi päätyä mahdollisimman vähän multaa. Tämä koskee niin niittoa, pöyhintää, karhotusta kuin korjuukoneen noukintakin. Tässä avainasemassa ovat monipuoliset työskentelykorkeuden säädöt, riittävästi tukipyöriä sekä toimiva kevennysjärjestelmä.

Niitossa huomiota kannattaa kiinnittää tasaiseen ja oikean mittaiseen sänkeen. Näin seuraava sato lähtee tasaisesti ja tehokkaasti kasvuun. Korjuukoneessa tärkeää on silpun laatu, eli että noukinvaunu, paalain tai silppuri tekee tasaisen, lyhyen silpun rikkomatta heinän korsirakennetta.

Hankkijalla on laaja valikoima laadukkaita Krone- ja Claas-nurmikoneita, joissa on kiinnitetty paljon huomiota sadon laadun säilyttämiseen.

nurmikone

Huolla koneesi ajoissa alkuperäisvaraosilla ja varmistat kasvukauden onnistumisen

Hankkijan varaosamyymälöistä sekä verkkokaupasta alkuperäiset varaosat CLAAS, Krone ja John Deere -heinäkoneisiin sekä Trioliet-apevaunuihin. Alkuperäisillä varaosilla varmistat, että koneesi on maksimaalisesti käytössä sesongin aikana varmistaen kannattavuuden.

Lisätietoja saat alueesi asiantuntijamyyjiltäsi

Kasvinviljelyn asiantuntijat

 

Nautatilan asiantuntijat

 

Konemyynnin asiantuntijat