Axial antaa aikaa hukkakauran torjuntaan

Kuivissa olosuhteissa hukkakauran itäminen on ollut hidasta. Osa hukkakauran siemenistä ei ole vielä orastunut, vaan odottaa sadetta. Hukkakauraruiskutuksen kanssa ei kannata näissä olosuhteissa hätäillä. Ruiskutus kannattaa siirtää myöhempään ajankohtaan, mikäli se on mahdollista.

Axial säilyttää täyden tehonsa hukkakauraa vastaan aina sen lippulehtiasteelle saakka ja antaa joustavuutta käyttöajankohdan valintaan. Viljelykasvi on silloin yleensä samassa kasvuvaiheessa tai edellä lajikkeesta ja olosuhteista riippuen.

Axial tehoaa hukkakauraan lehtien kautta. Jos käsittely tehdään liian aikaisin, niin myöhemmin itävään hukkakauraan ei saada vaikutusta. Lippulehtiasteella tehty ruiskutus tehoaa myös hukkakauran korren suojassa kehittymässä oleviin siemeniin.

Jos hukkakauran röyhy on tullut jo esille, niin käsittelyajankohta on mennyt liian pitkälle ja teho laskee. Silloin hukkakauran siemenet ovat itämiskykyisiä, vaikka itse rikkakasvi vielä Axialin vaikutuksesta tuupertuisi.

Myöhemmässä käsittelyssä on käytettävä korkeampia annosmääriä. Lippulehtivaiheen Axial-annos hukkakauran torjunnassa on 0,9 l/ha. Myöhemmän vaiheen käsittelyssä ei suositella tankkiseosta rikkakasvien torjuntaan käytettävien aineiden kanssa, mutta tankkiseos kasvitautien torjunta-aineen, tuholaisten torjunta-aineen sekä Moddus-kasvunsääteiden kanssa on mahdollinen. Tankkiseoksissa sallitut yhidstelmät löytyvät tankkiseostaulukoista.

Kuten useimpien muiden kasvinsuojeluaineiden kanssa myös Axialin kohdalla kuivuudesta, ravinteiden puutteesta tai muusta syystä kärsivää kasvustoa ei saa ruiskuttaa.

Aineella on pohjavesirajoitus ja sitä ei saa käyttää pohjavesialueluokkien I- ja II-alueilla.

Lue aina käyttöohjeet ja noudata niitä. Huomioi kaikki varoituslausekkeet ja –merkit.

Teksti: Antti Jaakkola
Syngenta Nordics A/S

 

Vielä on liian aikaista hukkakauran torjuntaan.

Axial tehoaa hukkakauraa vastaan sen lippulehtiasteelle saakka. Kuvan hukkakauran torjunnalla tosin on jo kiire.
Liittyvät tuotteet