Varmista laadukas nurmisato haasteellisissakin sääoloissa hyvällä lannoituksella

Kasvukauden lähestyessä on hyvä tarkistaa, että omat lannoitussuunnitelmat varmistavat mahdollisimman hyvän ja laadukkaan nurmisadon haasteellisissakin sääoloissa. Kuivuuden yllättäessä voi olla tarpeellista myös muuttaa suunnitelmia.

Yara-lannoitteen nosto Norcarilla

Älä siirrä kustannuksia ostorehuihin

Hyvälaatuinen nurmisäilörehu on edelleenkin edullisin energian, valkuaisen ja kivennäis- ja hivenaineiden lähde märehtijöiden ruokinnassa. Luken kirjanpitotiloilla 50–57 % tarvikekustannuksista muodostuu liha- ja lypsykarjatiloilla ostorehuista ja 10–11 % lannoitteista.

Ostorehukustannukset nousevat helposti virheellisten lannoituspäätösten seurauksena. Vähentämällä typpilannoitusta tai siirtymällä YaraMila-lannoitteista pelkkään typen käyttöön otetaan riski niin nurmisadon määrän kuin laadun alenemiselle ja sitä kautta ostorehukustannusten nousulle.

Satsaa aina ensimmäiseen nurmisatoon

Ensimmäisen nurmisadon riittävää lannoitusta ei voi riittävästi korostaa. Nopea kasvuunlähtö varmistetaan YaraMila-lannoitteen sisältämällä typellä ja fosforilla.

Myös apilapitoisille nurmille suositellaan 100 kg N/ha YaraMila-lannoitteena. Apilan kilpailukyky ei heikkene kevään typpilannoituksen johdosta, mutta riittävällä typpilannoituksella varmistetaan heinien satoisuus ja nurmirehun tavoitteellinen NDF-pitoisuus.

Lisää stressinkestävyyttä biostimulanteilla

Yaran biostimulantteja testattiin kahdella paikkakunnalla viime kasvukauden aikana. Molemmilla koepaikoilla nurmiseoksena oli Hankkijan Laatu -seos. Molemmilla paikkakunnilla biostimulantit osoittautuivat tehokkaiksi stressinkestävyyden lisääjiksi.

Kotkaniemen kerranteellisessa ruutukokeessa YaraVita Biotrac -biostimulanttikäsittely yhdistettiin YaraVita Brassitrel -lehtilannoitteen kanssa. Lehtilannoitukset tehtiin, kun lehtialaa oli ehtinyt muodostua. Toisen nurmisadon kasvuun lähtö ajoittui ankaraan kuivuuteen, sillä ensimmäinen sadon kasvun aikana sadetta oli saatu ainoastaan 13 mm.

Toinen nurmisato jäi kuivuudesta johtuen matalaksi, 1 800 kg ka/ha. YaraVita Biotrac + YaraVita Brassitrel -käsittely nosti äärevissä oloissa sadon määrää 520 kg ka/ha ja lehtilannoiteisiin sijoitettu euro saatiin 2,9-kertaisena takaisin.

Optimoi karjanlannan täydennyslannoitus

Karjanlannan ja mädätteen kokonaistypen hyödyntämistä voi tehostaa optimoidulla täydennyslannoituksella. Kuivissa oloissa täydennyslannoituksen ja Yaran lannoitteiden sisältään nitraattitypen merkitys korostuu. Karjanlannan ravinteiden vapautuminen vaatii aktiivista maan mikrobitoimintaa, joka hidastuu kuivuuden seurauksena.

Lohkoilla, joilla viljavuuskalium on tyydyttävä tai parempi, YaraBela RIKKISALPIETARI tehostaa karjanlannan ravinteiden käyttöä. Kaliumköyhillä mailla YaraMila NK2 on puolestaan paras vaihtoehto myös karjanlannan täydennyslannoitukseen.

50:50 –sääntö

Karjanlannan täydennyslannoituksen nyrkkisääntönä kannattaa pitää 50:50 eli puolet typestä karjanlannasta, puolet sopivasta YaraMila- tai YaraBela-lannoitteesta. Tällöin typenkäyttö on tehokasta ja myös karjanlannan kokonaistypen käyttö tehostuu.

Riittävä täydennyslannoitus varmistaa myös optimaalisen ruokinnallisen laadun. Hyvä esimerkki on nurmirehun seleenipitoisuus, johon vaikuttaa YaraMila- ja YaraBela-lannoitteen käyttömäärä. Korkeammilla karjanlannan käyttömäärillä kannattaa täydennyslannoitteeksi valita YaraBela Seleenisalpietari.

On myös syytä muistaa, että YaraBela Seleenisalpietarin käyttö on korkeamman seleenipitoisuuden vuoksi sallittua ainoastaan karjanlannan täydennyslannoitukseen.

Ota käyttöön Atfarm

Yara tarjoaa asiakkailleen maksuttoman Atfarm-satelliittipalvelun, jossa myös nurmilohkoille voi tehdä täsmälannoituskarttoja. Atfarmin lohkokohtainen sääennuste puolestaan ennustaa esimerkiksi sopivaa ruiskutussäätä.

Tänä keväänä lanseerataan Atfarmiin nurmen satoarviotyökalu, joka nimensä mukaan auttaa arvioimaan lohkokohtaista nurmisadon määrää. Seuraa Yaran viestintää!

Mervi Seppänen
YaraSuomi