BIO 8-4-2 –ravinteita syysviljoille

Kalevi Uutela viljelee yhdessä vaimonsa Sarin sekä poikansa Juhon kanssa Somerolla luomutilaa, jossa viljan viljelyn lisäksi on munivia kanoja kahdessa kanalassa. Tilan kananmunantuotanto on myös luomussa.

 

Tilan luomuhistoria alkaa jo vuodesta 1995. Silloin tilan viljanviljely siirtyi luonnonmukaiseen tuotantoon, mutta kananmunan tuotanto säilyi tavanomaisessa kasvatuksessa. Koko tila oli välillä väliaikaisesti viiden vuoden ajan tavanomaisessa tuotannossa, mutta siirtyi uudestaan luomuun vuoden 2010 tienoilla niin viljanviljelyn kuin kananmunien tuotannon osalta.

Tilalla tuotettu vilja menee pääsääntöisesti kanojen ruokintaan. Viljelykierto on viisivuotinen kaura-ohra-härkäpapu/herne-syysvilja/syysrypsi-apilanurmi, jossa apilanurmea viljellään 1–3 vuotta maalajista riippuen.


 

"Etenkin syysviljat ovat hyötyneet kierrätyslannoitteiden käytöstä"

 

Bio 8-4-2 kierrätyslannoitteesta hyviä kokemuksia

 

Kanojen lantaa käytetään suurimmaksi osaksi viljojen lannoituksessa. Tilalla kierrätyslannoitteiden käyttö on uusi asia ja niitä on käytetty parin vuoden ajan. Hyödyt on huomattu varsinkin syysviljoilla. Syysviljojen kevätlannoituksessa on hyviä kokemuksia Bio 8-4-2 käytöstä.

 

Kalevi kertoo, että kierrätyslannoite oli helppo ja nopea tapa levittää pintalevittimellä kasvustoon ja sen jälkeen mullata peltoon rikkaäkeellä. Kalevi oli tyytyväinen lannoitteen toimivuuteen pintalevittimessä ja hän uskookin, että kova pellettirae toimii myös kylvölannoittimessa. Kierrätyslannoitetta käytetään syysviljojen lisäksi myös jonkin verran ohralla tai tilan kauimmaisilla lohkoilla.

 

Tulevaisuuden kierrätyslannoite

 

Kalevilta kysyttäessä mitä hän toivoo tulevaisuuden kierrätyslannoitteelta, niin ensimmäinen ja nopea vastaus on pölyttömyys. Kalevi kertoo, kuinka hän suojautuu lannoitteen pölypilveltä, joka tulee ulos säkin tyhjentyessä. Muita lannoitteen ominaisuuksia hän mainitsee hyvä sulavuus pintalevityksessä sekä matalampi fosforipitoisuus, jolloin kierrätyslannoitteet sopivat paremmin tiloille, joilla on käytössä kananlantaa.


Teksti ja kuvat: Taina Salminen, Hankkija Oy