Ensimmäinen nurmisato on ylitse muiden ruokinnassa

Nurmisäilörehun arvo mitataan maitotilin kautta. Monet maidon- ja lihantuottajat panostavatkin ensimmäiseen nurmisatoon ja se kannattaa, sillä toisen ja kolmannen nurmisadon tuotosvaikutus on noin 0,94 kg /EKM/pv/lehmä alempi kuin ensimmäisen nurmisadon. Ensimmäisen sadon lannoitussuunnitelmat kannattaakin aina optimoida nurmen tarpeen mukaan Hankkijan kasvuohjelman resepteillä.

 

Hyvälaatuisen ensimmäisen nurmisadon arvo ruokinnassa?

Hankkijan Kasvuohjelmaruuduilla Kannuksessa vertailtiin ensimmäisen nurmisadon lannoituksessa pelkkää typpilannoitteen käyttöä (YaraBela 80 kg N/ha) ja kasvuohjelman ohjeiden mukaan optimoitua lannoitusta (YaraMila Y4 100 kg N/ha + YaraVita Thiotrac 5 L/ha + YaraVita Amazinc 1 L/ha).
Sadonlisää saatiin kasvuohjelman reseptillä +1300 kg ka/ha ja raakavalkuaispitoisuus nousi tavoitetasolle +30 g/kg ka.

Hankkijan Kasvuohjelma vs. säästöohjelma Hankkijan Kasvuohjelman hyöty, 100 ha nurmea, 100 lypsävää
Sadonlisä ykkössadossa +1 300 kg ka/ha noin 52 lisäpäivää ruokinnassa ykkössadolla
Maitotuotoksen lisäys, kun ykkössadon rehulla ruokitaan pidempään +0,94 kg EKM/eläin/pv +4 900 kg EKM/v
Raakavalkuaispitoisuuden nousu +30 g/kg ka rypsirouheen ostotarpeen väheneminen 0,70 €/eläin/pv
Arvo viljelijälle – maitotuotoksen lisääntyminen ja vähentynyt ostovalkuaisen tarve 5 350 €

’Kaikki peliin’ – ’All-in’ ensimmäinen nurmisato

Nurmisadon määrään vaikuttaa eniten kasvukauden sää ja sen jälkeen tasapainoinen ja riittävä lannoitus. Kevätlannoituksen aikaan ei ole vielä tietoa siitä, onko edessä erittäin kuiva kevät vai saadaanko hurjan suuri ensimmäinen nurmisato, kuten tänä keväänä.

Ensimmäinen nurmisato kannattaa hyvillä lohkoilla aina lannoittaa ’kaikki peliin’ ajatuksella. Yaran pilottilohkoilta saatujen tulosten perusteella ensimmäiseltä sadolta kuivissa oloissa jääneet ravinteet tulevat käyttöön myöhemmille sadoille sään niin salliessa. Apilanurmilla typenkäyttöä vähennetään toiselle ja kolmannelle nurmisadolle yksi kilo sadossa olevaa apilakiloa kohden. Liete ajoitetaan toiselle sadolle.

Jotta ravinteet kohdentuvat satoon ja raakavalkuaiseen, on lannoitus oltava tasapainoista. Ravinteita ei kannata hukata, vaan maa-analyysin perusteella valitaan lohkolle sopiva YaraMila- tai YaraBela-lannoite. Typpeä käytetään ensimmäiselle sadolle 100 kg N/ha ja typen ohjautumista raakavalkuaisen muodostumiseen tehostetaan YaraVita Thiotrac 5 L/ha.


Mervi Seppänen
Kehityspäällikkö, nurmet
Yara Suomi