Nurmen viljelyohjeet

Nurmen Kasvuohjelman perusta on viljelijän määrittelemä määrällinen ja laadullinen tavoite tuottamalleen sadolle ja hyvä taloudellinen tulos. Tähän päästään Kasvuohjelma-koetoimintaan perustuvilla viljelytoimenpiteillä ja oikein valituilla tuotantopanoksilla.

Nurmen Kasvuohjelma
 

Nurmen Kasvuohjelma perustuu tutkittuun tietoon

Kaksi tonnia lisää satoa

Hankkijan LUKE Maaningan koepaikan kolmen viime vuoden koetulosten yhteenvetona Nurmen Kasvuohjelman mukainen lannoitus antaa erinomaisen sadon (9 300 kg ka /ha). Tämä on 2 000 kg parempi kuin vertailumenetelmän sato, johon on mallitettu valtakunnan keskivertolannoitus nurmella. Kasvuohjelman lannoitukseen kuuluu fosfori- ja kalitäydennys. Myös hivenravinteista on huolehdittu. Tasapainoinen lannoitus parantaa myös säilörehun ruokinnallista laatua.

Laadukas nurmirehu

Kasvuohjelma parantaa säilörehun ruokinnallista laatua ja helpottaa ruokinnan suunnittelua. Nurmirehun korkean valkuaispitoisuuden ansiosta rehuseoksessa tarvitaan vähemmän tuontivalkuaista. Säästöä syntyy noin 10 000 € vuodessa yhtä robottikarjaa kohden.

Hyvä kannattavuus

Nurmen Kasvuohjelman lannoitusratkaisu on panosten hankintahetkellä arvokkaampi, mutta kun huomioidaan kaikki säilörehun tuotantokustannukset, niin Nurmen Kasvuohjelmalla kuiva-ainekilon tuotantokustannus on pienempi. Ero selittyy suurelta osin ison sadon mahdollistamalla pienemmällä viljelyalalla.

Tehokas hiilinielu

Uutena asiana karjatalouteen on tullut hiilen sidonta. Mittasimme koesarjassa hiilen määrän kahdesta eri syvyydestä. Kun Nurmen Kasvuohjelmalla sato lisääntyi 2 000 kg, niin samalla juurten määrää kasvoi maassa, orgaanisen aineen määrä lisääntyi ja hiiltä sitoutui enemmän.
 
 
 

Tervetuloa Hankkijan Kasvuohjelma -Facebook-ryhmään!

Tule seuraamaan Hankkijan Kasvuohjelma-toimintaa sekä keskustelemaan ajankohtaisista asioista ammatillisessa ryhmässämme!
 
Valitse oikea nurmiseos ja lajikkeet
Maan kasvukunto nurmen tuotannossa
Nurmen lannoitus
Nurmen rikkakasvien torjunta
Nurmen säilöntä
Nurmen täydennys ruokinnassa
Videot