Nurmiseoksella on väliä

Sopiva-seos on tilan tarpeisiin räätälöity nurmiseos, jossa on käytetty TuureBOR 36 % ja RhoniaBOR 24 % timoteitä, nurminata KlaaraBOR20 %, englanninraiheinä RiikkaBOR 10 % sekä nurminata KarolinaBOR 10 %.

 

Sastamalan nurmen havaintokaistojen nurmiseokset tuottivat kesällä 2017 keskimäärin eri lannoituskäsittelyillä kuvan mukaiset kuiva-aine sadot.

Taulukko 1. Nurmiseosten keskimääräiset laatutulokset.

Seos D-arvo g/kg ha RV g/kg/ha NDF-kuitu g/kg/ha
Sopiva 700 135 502
Hankkijan Sulava 706 148 490
Hankkijan Laatu 696 163 504
 

Nurmiseoksissa käytetään vähintään yhtä timoteilajiketta, pääsääntöisesti Tuurea tai Rhoniaa. Tuure on kasvuajaltaan myöhäinen, jota suositellaan kahteen niittoon. Lajikkeen ruokintalaatu on erinomainen. Sulavuus ja valkuaispitoisuudet ovat hyvällä tasolla. Korjuun viivästyessä lajikkeille on ominaista, että D-arvo laskee hitaasti.

Rhonia on huippusatoisa lajike, joka soveltuu kolmeen niittoon. Lajike säilyttää koko kasvukauden ajan korkean ja laadukkaan sadontuottokykynsä. Lajike soveltuu säilörehuntuotantoon kaikille vyöhykkeille.

Nurmiseoksen valintaan kannattaa panostaa, sillä oikealla seoksella varmistetaan tilan eläinten tarpeisiin sopiva säilörehu sekä optimoidaan pellon käyttö. Nurmiseoksia on tilattavissa räätälöitynä tilan tarpeisiin sopivaksi. Kysy lisää Sopiva-seoksista asiantuntijamyyjältäsi.