Kasvukausi 2022 Halikko

Halikon koeruudut

Viileä ja sateinen kevät viivästytti kylvöjä toukokuun puolelle. Halikon koeruudut kylvettiin 9-10.toukokuuta eli noin kaksi viikkoa tavanomaista myöhemmin. Toukokuun alku oli viileä ja orastuminen tapahtui melko hitaasti, mutta tasaisesti. Kylvöjen jälkeen sadetta saatiin sopivasti (toukokuu 45 mm). Toukokuun lopussa lämpötilat nousivat ja kasvustot kehittyivät hyvin nopeasti. Ensimmäiset tähkälletulohavainnot tehtiin monitahoisista ohrista juhannuksen jälkeen. Samoihin aikoihin päivä lämpötilat nousivat toistuvasti lähelle 30 celsius astetta, eikä sateitakaan tullut. Kasvustot olivat reheviä ja estivät tehokkaasti maasta tapahtuvan haihdunnan, jolloin maassa säilyi kosteuttaa kohtuullisen hyvin. Kasvustot altistuivat kuitenkin lämpöstressille, jonka osuessa erittäin kiivaaseen ja sadonmuodostuksen kannalta merkittävään kasvunvaiheeseen näytti rokottavan erityisesti myöhäisten vehnien kasvua ja satoa. Heinäkuussa lämmin jakso vaihtui viileämpiin lämpötiloihin ja sateita saatiin sopivasti. Puinnit aloitettiin monitahoisen ohran osalta elokuun 2. päivä. Elokuussa lämpötilat nousivat toistuvasti hellelukemiin, joka nopeutti lämpösumman kertymistä ja viljakasvustojen valmistumista. Myöhäisimmät vehnäkokeetkin puitiin elokuun puolella hyvissä olosuhteissa. Vaikka kylvöajankohta oli verrattain myöhään, niin keski- ja loppukesän korkeat lämpötilat vauhdittivat kasvustojen kehitystä ja valmistumista puintikuntoon.

Uutuuskaura Proxy lunasti odotukset Halikon koeruuduilla ja tuotti määrällisesti ja laadullisesti erinomaisen sadon. Myöhäisenä kaurana Proxy tuottaa suurikokoista jyvää, joka soveltuu elintarviketuotantoon. Proxyn pienten jyvien osuus (alle 2 mm) oli vain 1,6% ja tuhannen jyvän paino huikeat 44,8 g!

Kaksitahoinen ohra Eastway on viime vuosina ollut satoisin ohra Hankkijan havaintoruuduilla, niin myös tänäkin vuonna. Halikon ruuduilta Kasvuohjelman viljelytoimenpiteillä satoa kertyi 7860 kg/ha. Hehtolitrapaino 71,7 kg ja valkuainen 12,1%. Tämä satoisa ohra soveltuu niin rehukäyttöön kuin tärkkelysohraksikin. Eastway on pärjännyt erinomaisesti myös haasteellisina kasvukausina, jolloin kasvustoja on vaivannut keskikesän kuivuus ja korkeat lämpötilat.

Proxy kaura
Eastway ohra
Sääolosuhteet Halikko 2022