Laita syysviljojen rikkakasvit kuriin jo syksyllä

Monet rikkakasvit, kuten leveälehtiset saunakukka, matara, orvokki, peippi ja pihatähtimö (’vesiheinä’) sekä heinämäiset kylänurmikka (’juuriheinä’) ja luoho itävät jo syksyllä. Runsaasti esiintyessään ne kilpailevat tehokkaasti vedestä, ravinteista sekä tilasta syysviljan kanssa. Kun torjut rikkakasvit jo syksyllä, varmistat syysviljan talvehtimista sekä kasvuunlähtöä keväällä.

Torju rikkakasvit seoksella Boxer + DFF SC 500

syysviljan lehtivaihe
Ruiskuta Boxer + DFF –seos syysviljan 1-2-lehtivaiheessa.

Boxerin ja DFF:n tehoaineet ovat sekä maa- että lehtivaikutteisia. DFF SC 500 tehoaa erittäin hyvin mm. orvokkiin, mataraan ja saunakukkaan. Boxer tehoaa esim. nurmikkaan ja se lisää DFF:n mataratehoa. Yhdessä tuotteet muodostavat maan pintaan ohuen kerroksen, jolloin rikkakasvi joutuu pinnalle tullessaan tekemisiin niiden kanssa. Aineiden lehtivaikutus on parhaimmillaan rikkakasvien ollessa vielä pieniä, sirkkalehtivaiheessa. Maavaikutus kestää useita viikkoja ja syksyn viileys pidentää tehoaikaa. Maan pinnassa oleva kosteus edistää aineiden tehoa. Teho jo taimettuneisiin rikkakasveihin näkyy viikon sisällä vaalentumisena ja käpristelynä.

Hyvän tehon saamiseksi maan pinnan tulee olla hienojakoista. Kokkareiden alle jää katvealueita, joista ruiskute ei tavoita sieltä ponnistavaa rikkakasvia. Runsas olkipeite heikentää tehoa, joten suorakylvölohkoilla rikkakasvien torjunta maavaikutteisilla aineilla ei ole yleensä suositeltavaa. Myös hyvin runsas orgaaninen aines maassa heikentää tehoa. Lämpötila ei vaikuta tehoon.

Boxer + DFF –seos on pitkään käytetty keino rikkakasveja vastaan Tanskassa sekä Ruotsissa. Tähän astisiin kokemuksiin perustuen seos toimii hyvin myös Suomessa ja pellot ovat olleet puhtaita vielä keväällä. Näin ollen syysviljojen rikkakasvitorjunta ei häiritse yleensä samaan aikaan tapahtuvia kevätkylvöjä. Mikäli pellolle kuitenkin ilmaantuu saunakukkaa ja keväällä itäviä rikkakasveja, voi ne keväällä torjua vähän myöhemmin tehtävän kasvunsäädön ja lehtilannoituksen yhteydessä.

Tee näin

Boxer + DFF –seoksella torjut rikkakasvit syysvehnästä, -rukiista, -ohrasta sekä -ruisvehnästä. Käyttömäärä on Boxer 1,5-2 l + DFF 0,1 l/ha. Ruiskutus viljan 1-2-lehtivaiheessa, eli kun rivit ja ajourat alkavat hyvin näkyä. Tarpeen tullen voit samalla ajokerralla tankkiseoksena torjua kahukärpäsen (Karate Zeon tai Decis).

YaraVita Mantrac Pron paras käsittelyaika on myöhemmin, kun lehtiä on kehittynyt enemmän. Boxer + DFF –tankkiseokseen sitä ei tule lisätä.

Boxer + DFF –seoksen, kuten maavaikutteisten aineiden kanssa yleensäkin, ruiskuttamiseen suositellaan vähintään 75%:n tuulikulkeumanesto-suuttimia, eli karkeaa pisaraa. Haihtumisen ehkäisemiseksi lämpötilan tulisi olla korkeintaan 15 °C sekä maanpinnan kosteata. Suositeltava ruiskutusajankohta on iltapäivällä – illalla.

Boxer + DFF –seoksella ei ole jälkikasvirajoituksia. Syysviljan kylvö on tehtävä vähintään 2,5-3 cm:n syvyyteen. Etenkin syysohran lehtiin voi kosteissa ja viileissä oloissa ilmaantua vaaleita laikkuja, mutta se ei vaikuta satoon.

Tässä rikkakasvit on torjuttu
Tässä rikkakasvit on torjuttu.
Rikkakasvit heikentävät voimakkaasti syysviljan alkukehitystä jo aikaisin keväällä.
Rikkakasvit heikentävät voimakkaasti syysviljan alkukehitystä jo aikaisin keväällä. Tässä rikkakasveja ei ole torjuttu.

Lehtivaihe

Vasemmalla rikkakasvit torjuttu, oikealla ei.