MTY Maarannan syysvehnä pidetään terveenä ja satoisana koko kasvukauden ajan

MTY Maaranta panostaa siemenviljan tuottamiseen Kärkölässä. Päätuotantokasveina ovat syysvehnä, syysohra, kaura, kumina, öljyhamppu ja siementimotei. Viljat ja öljyhamppu pyritään tuottamaan siemeneksi. Puhdas, laadukas ja isojyväinen sato on siis kaiken tekemisen tavoite ja investoinnit maan hyvään kasvukuntoon ja oikea-aikaisiin viljelytoimenpiteisiin ovat avainasemassa.

Syysvehnän sadonmuodostusikkuna on pitkä, ja jos kasvukauden olosuhteet ovat alusta lähtien kohtuullisen lämpimät ja kosteat, voivat sienitaudit, kuten pistelaikku, vähentää yhteyttävää pinta-alaa huomattavasti. Tämä näkyy reilusti pienempänä satotasona ja pienenä jyväkokona.

Hannele Saarinen MTY Maarannan tilalta ja Laura Alestalo Mäntsälän Hankkijalta.
Hannele Saarinen MTY Maarannan tilalta ja Laura Alestalo Mäntsälän Hankkijalta.

Mikä olisi paras keino pitää syysvehnä vihreänä koko kasvukauden ajan?

- Kasvitautien torjunta olisi hyvä tehdä kahteen otteeseen. Ensimmäisessä ruiskutuksessa torjutaan aikaisin keväällä itävien pistelaikun ja Septorian leviäminen alalehdissä. Ruiskutus Inputilla pitää nämä kurissa siihen asti kunnes pääruiskutus tehdään tähkävaiheessa. Vehnä täyttää jyviä koko heinäkuun, ja silloin leveiden lippulehtien on oltava vihreinä. Pistelaikku saattaa levitä vain viikossa peittäen lippulehden yhteyttävää pinta-alaa, jos tautitorjuntaa ei ole tehty, Minni Tarkkanen Bayerilta kertoo.

- Input toimi hyvin syysvehnällä ensimmäisessä ruiskutuksessa, piti pistelaikun poissa. Lisäksi on hyvä tietää, että mukana on uutta tehoainetta, jolla voidaan ehkäistä kestävien sienikantojen muodostuminen tilamme pelloilla, Hannele Saarinen MTY Maarannan tilalta kommentoi.

- Input-valmiste sekä Inputin ja Propulsen paketti Inspiro Pack olivat testissä alueellamme muutamalla tilalla, ja kiersimme katsomassa tautitehot pariin otteeseen Bayerin Minnin kanssa. Tehot olivat erittäin hyvät mallasohralla verkkolaikun torjunnassa. Täällä Hannelen luona teho pistelaikkuun oli vaikuttava. Sato saa muodostua rauhassa ja jyvä kasvaa suureksi, Laura Alestalo Mäntsälän Hankkijalta kertoi kokemuksista.

Input on uusi kasvitautien torjunta-aine kaikille viljoille

Input sisältää uuden tehoaineryhmän, morfoliinien, tehoaine spriroksamiinia. Uusi tehoaineryhmä tuo lisää tehoa ohran ja vehnän tauteihin, jonka lisäksi uusi tehoainenryhmän käyttö omalla tillalla ehkäisee esimerkiksi SDHI-tai strobiluriineille kestävien sienien muodostumisen.

Useat kärsivät gramma-ainekestävästä vesiheinästä lohkoillaan, sama idea on kasvitautien torjunnassa, eli pyritään estämään tietylle tehoaineryhmälle kestävien sienien, esimerkiksi verkkolaikun, muodostuminen lohkolla. Reseptinä on käyttää monipuolisesti jokaisessa ruiskutuksessa eri tehoaineita, ja aina SDHI-ja strobi-aineiden kanssa morfoliinia ja/tai triatsolia.

Input on myynnissä 5 L kanisterissa sekä Propulsen kanssa Inspiro Pack -laatikossa.

Liittyvät tuotteet