Näin käytät kasvunsäädettä vaihtelevissa olosuhteissa

Kevätviljoilla kasvuston kunto voi olla vaihtelevaa. Jos orastuminen on tapahtunut tasaisesti ja sadekuurot ovat osuneet kohdalle, on kasvusto kovassa kasvussa ja tarve kasvunsäädölle on suuri. Jos sadekuurot eivät ole osuneet kohdalle ja kasvusto kärsii kuivuudesta, ei kasvunsäädettä ole tarpeen ajaa. Mitä eri kasvunsäädön käyttövaihtoehtoja silloin on olemassa? Käydään läpi muutama eri tilanne, joita neuvontapuheluissa on tullut vastaan. Näistä voi valita suunnitelmapohjaksi omalle tilalle parhaiten sopivan vaihtoehdon.

A. Hyvin ja tasaisesti orastunut viljakasvusto, joka on saanut sadetta tarpeeksi - kuivuus ei vaivaa ja kasvu on nopeaa

Tässä tapauksessa kasvunsääteiden käyttö on enemmän kuin tarpeen. Kylvön yhteydessä maahan menneet lannoitteet vapautuvat nyt kasvin käyttöön. Kun lämpötila laskee pois hellelukemista ja lähemmäs viljalle optimaalista lämpötilaa, kasvustossa tapahtuu paljon ja nopeasti. Kevätviljalle sopii pensomisen aikana kasvunsääteeksi Moddus Evo annokselle 0,25 l/ha. Jos kasvusto on tiheä, niin Moddus Evon annosta voi nostaa tasolle 0,3 l/ha. Samaan tankkiseokseen voi laittaa rikkakasvien torjunta-aineen ja lehtilannoitteen tankkiseostaulukon ohjeiden mukaan. Jos olosuhteet eivät ole enää hyvät pensomiselle, Moddus Evon avulla pensomista voidaan vahvistaa ja tasata kasvua pää- ja sivuversojen välillä.

B. Hyvin ja tasaisesti orastunut viljakasvusto, joka on saanut sadetta liikaa - kasvusto on kellastunut liiasta vedestä

Avain onnistuneeseen kasvunsäätöön on aktiivinen kasvu. Jos kasvusto kärsii liiallisestä märkyydestä ei kasvunsääteitä kannata käyttää. Ensi pitää odottaa että kasvu käynnistyy normaalisti. Sen jälkeen samat ohjeet kuin kohdassa A: Moddus Evo annos 0,25 l/ha.

C. Kevätvilja on orastunut tasaisesti, mutta sadetta ei ole tullut kylvöjen jälkeen tai sademäärä on hyvin vähäinen - maalaji on kuitenkin multava ja maassa on edelleen kosteutta

Vaikka olosuhteet ovat haastavat on kasvunsääteiden käyttö mahdollista, mutta varovaisuutta noudattaen. Moddus Evo on hellävarainen viljoille aikaisessa käytössä pensomisen aikana. Annosta on syytä kuitenkin laskea tasolle 0,2 l/ha tai alemmas 0,15 l/ha. Myös tankkiseoksissa maltti on valttia. Useamman aineen sekoitusta pitää välttää ja mahdollisuuksia tankkiseoksiin on lähinnä hellävaraisimpien rikkakasviaineiden kanssa. Kasvunsäädön käytössä on kyse myös ennakoinnista. Jos sääennuste lupaa enemmän sateiden mahdollisuuksia kesäkuun alkuun ja kasvu käynnistyy, antaa aikaisin tehty kasvunsäädekäsittely enemmän pelivaraa seuraavan kasvunsäädekierroksen toteutukseen.

D. Viljan orastuminen on epätasaista ja/tai kuivuus haittaa kasvua - kasvusto kärsii kuivuudesta, kasvu on lähes pysähtynyt ja maassa ei ole kosteutta

Luonnollisesti on selvää että tässä tilanteessa kasvunsääteiden käyttö ei tule kysymykseen. Täytyy odotella että seuraava sade osuisi kohdalle ja kasvu käynnistyy. Kasvinsuojelun osalta mahdollista on lähinnä rikkakasvien torjunta, jotta ne eivät pääse liian isoiksi. Kasvunsääde pitää jättää myöhemmäksi. Jos sateet myöhemmin lisääntyvät ja kasvu käynnistyy vauhdilla, korrenkasvuvaiheen kasvunsäätöön Moddus M + Cerone yhdistelmäpaketti tuo nopean ja tehokkaan korrenvahvistusvaikutuksen.


Hyvät olosuhteet kasvunsääteelle.

Huonot olosuhteet kasvunsääteelle.
 

Antti Jaakkola
Syngenta Nordics A/S

Liittyvät tuotteet