Siemenviljelylohkoilla lupaavaa alkukehitystä

Alku näyttää lupaavalta, toteavat Juha ja llkka Strömberg Porissa Hermanni-ohrapellon laidalla. Toukokuun 15. päivä kylvetty, sertifioiduksi siemeneksi viljeltävä Hermanni on lähtenyt hyvin kasvuun ja tekee nyt sivuversoja. Kasvu etenee vauhdilla ja korrenkasvu on pian alkamassa, 9.6 ei vielä kuitenkaan ensimmäistä solmua löytynyt. Tavoiteltu 480 kpl/m2 kylvötiheys näyttäisi hyvin toteutuneen, ja kasvusto näyttää hyvin tuuhealta. Strömbergit pyrkivät hikevillä mailla muokkaamaan ja kylvämään suhteellisen matalaan, jotta vilja orastuu nopeasti ja kasvattaa hyvät juuret. Kylvön yhteydessä annettiin 390 kg YaraMila Y3 lannoitetta, sekä pieni määrä starttilannoitetta.

”Tällä lohkolla se on riittävästi", toteaa Juha, ja lisää että runsasmultainen hieno hietamaa antaa maasta tarvittavan määrän lisää typpeä. Seuraavana toimenpiteenä on rikkakasviruiskutus, ja sen yhteydessä annetaan myös korrensäädettä ja lehtilannoitetta. ”Lakoontuminen on usein näillä mailla haaste”. Tällä hetkellä näyttää hyvältä, ja korkeaan satoon on kaikki mahdollisuudet, eniten nyt kaivataan vettä, kylvön jälkeen on satanut vain 12mm, Strömberg jatkaa.

Proxyn-kaura orastui tasaisesti

Naapurikunnassa Euran Kiukaisissa Seppo Katilan ja Marjo Isotalon siementuotantotilalla ollaan myös tyytyväisiä viljojen kasvuunlähtöön. Seppo kylvi Proxy-kauran toiselle lohkolle 6.5 ja toiselle 8.5. Itäminen on onnistunut täydellisesti ja tavoiteltu 550kpl neliölle kylvötiheys toteutuu täysin. Kylvölannoituksena annettiin 460kg Yaran Y5 lannoitetta. Sää on ollut suotuisa, sadetta on kertynyt n. 40 milliä kylvön jälkeen. Vaikka eroa kylvössä oli vain kaksi päivää, on lohkojen välillä nähtävissä eroa kehitysvaiheessa. Ensimmäinen, multamaalle kylvetty Proxy on aloittamassa korrenkasvun, kun taas tien toisella puolella oleva myöhemmin kylvetty lohko tekee vielä sivuversoja. Kumpikin lohko on kuitenkin erittäin tasainen ja kauniisti alkuun lähtenyt.

”Kyllähän se 8 tonnin satoa pitää tavoitella", Seppo naurahtaa satotavoitetta kysyttäessä. "Tosissaan yritetään viljellä, ja panostaa kunnolla, jotta saadaan kunnon satoja", Seppo jatkaa. Kylvön jälkeen on lohkolle ruiskutettu ModdusEvo ja YaraVita Starphos, ja seuraavana vuorossa rikkaruiskutus. Rikka-aineeksi on suunniteltu Pixxaro Premium, ja sen lisäksi seokseen laitetaan vähän korrensäädettä ja mangaania, ja mahdollisesti myös tautiainetta, jos olosuhteet siltä näyttävät. Tällä hetkellä kasvusto on hyvin terve, ja tautihavaintoja ei ole nähtävillä.

Kevätvehnä vaihtui Leijonaan

Tiensuun Jarmo pääsi Säkylässä kylvöille hieman myöhemmin, mutta on hyvin tyytyväinen Leijona- vehnän alkuun. Leijona on hänellä ensimmäistä vuotta viljelyssä. Toukokuun 21. päivä kylvetty Leijona on nyt ehtinyt 13.6 mennessä versomisen alkuun. Kylvötiheys oli 700 kpl neliölle. Pääosin tiheys oli hyvä, tosin lohkolla maalaji vaihtelee runsaasti ja kuivemmissa paikoissa orastiheys on jäänyt hieman harvemmaksi. Kaiken kaikkiaan alkuunlähtö on onnistunut, ja näyttäisi että myös kevätvehnä pyrkii versomaan normaalia enemmän. Lannoituksena osalle lohkolle on annettu YaraMila Y5 ja osalle YaraMila Y4 500kg hehtaarille. Jarmo ajaa usein kylvön yhteydessä n. 2/3 typestä, ja täydentää sen jälkeen lisää kasvustoon. Ensimmäinen rikkatorjunta on tehty 12.6 CDQ SX:llä, ja samassa yhteydessä kasvustoon annettiin Moddus Evoa ja lehtilannoitteena YaraVita Starphos MnP:tä. Seuraavana toimenpiteenä vuorossa on lisälannoitus, ja myös juolavehnän torjunta sekä samalla pieni korrensäätö. ”Nyt on toiveet että saadaan hyvä sato", Jarmo tuumii tyytyväisenä.

Feedway-ohra pensonut mahtavasti

Perniössä Örrin Mikan siemenviljelytilalla Feedway-ohrapelto on kesäkuun puolivälissä kuin paksu vihreä turkki. Toukokuun 5. päivä kylvetty Feedway on pensonut runsaasti, parhaimmillaan löytyi jopa 5 sivuversoa. Olosuhteet ovat olleet suotuisat, ja viikkoa aikaisemmin tehty rikkaruiskutus, jonka seassa meni myös Moddus Evoa, on vielä lisännyt pensomista. “Nyt näyttää kasvuun lähtö lupaavalta", Mika toteaa. "Sadetta toivotaan vähän lisää, onneksi nyt maassa on vielä hyvin kosteutta niin heti ei kasvusto ala kärsimään, jos kuiva jakso alkaa." Tuuheasta kasvustosta huolimatta ei tautihavaintoja vielä kasvustosta löydy.

Feedway-ohra on ollut Örrin tilalla viljelyksessä jo useamman vuoden. Lajikkeeseen Mika on kaikin puolin tyytyväinen, niin sadontuottoon, kuin taudin- ja korrenkestävyyteen sekä jyvän laatuun. Siementuotantoa heillä on ollut jo pitkään, 80-luvun lopulta alkaen. Örrin tilalla viljely on hyvin monipuolista, kevät- ja syysviljan sekä herneen siementuotannon lisäksi viljellään nurminataa siemeneksi, sekä öljykasveja ja sokerijuurikasta.