Uutuus-kaura vakuuttaa koeruuduilla ja pellolla

Proxy on myöhäinen kaura, joka sopii erinomaisesti myllykauraksi.

 
Proxy
Pekka Kultti ja Hankkijan asiantuntijamyyjä Matti Jaatinen toteavat Proxyn kasvuston erinomaiseksi.

Virallisten lajikekokeiden perusteella Proxy on kaurojen kärkeä sekä sadollisesti että laadullisesti. Korren ominaisuudet ovat myös kaurojen parhaimmistoa. Mutta miten Proxy on pärjännyt muissa kokeissa ja käytännön viljelyssä?
Proxy kasvoi Kasvuohjelman havaintokaistoilla kasvukausilla 2021 ja 2022. Se oli molempina vuosina korkeasatoisin kaura kaikilla kolmella koepaikalla. Kasvukaudella 2022 Proxyn sarja oli vakuuttava, satotaso oli parhaimmillaan Halikon koekentällä 8798 kg/ha, ja myös Elimäellä päästiin yli 8 tonnin hehtaarisatoon. Laihian koekentän tuloskaan ei jäänyt heikoksi, siellä satoa kertyi 7800 kg/ha. Myös usko Proxyn korren vahvuuteen kasvoi, missään koekentällä ei ollut lakohavaintoja.

"En keksi tästä lajikkeesta mitään huonoa."

 

Onnistumisia käytännön viljelyssä

Leipä

Isokyrössä Pekka Kultti viljeli Proxya ensimmäistä vuotta puhdaskauraksi Helsingin Myllylle. Pekka valitsi Proxyn kokeiluun lajikekokeiden tulosten perusteella, ennen kaikkea virallisten lajikekokeiden hyvät laatu- ja lakotulokset kiinnostivat.
– En keksi tästä lajikkeesta mitään huonoa. Laadullisesti ylivoimaisesti paras, mitä ollut viljelyssä ja satoisuus on ollut korkeinta. Proxylla seulontatulokset ovat erinomaiset myllyn prosesseihin, esimerkiksi seulontatulokset 2,2 mm:n seulalla ovat selvästi parhaat kaikista lajikkeista. Jälkiversontaa ei esiintynyt yhtään, muilla lajikkeilla esiintyi. Ja korsiominaisuudet ovat erittäin hyvät. Elokuussa tässä alueella satoi 300 mm vettä, mutta siitä huolimatta Proxyssa esiintyi vain vähän lakoa, kun taas muut lajikkeet lakoontuivat pahemmin. Ja satoa tuli 7600 kg/ha, eli korren ominaisuutta koeteltiin kunnolla.

 

Teksti: Tuomas Uusitalo, Hankkija Oy