Ympact- hivenravinnepeittaus mukana nyt kaikissa Hankkijan sertifioiduissa kevätviljojen siemenissä

Kulunut kasvukausi osoitti, että kaikki toimet kevätviljojen parhaan mahdollisen kasvuunlähdön varmistamiseksi on tarpeen. Tähän on hyvä kiinnittää huomiota jo silloin, kun valitaan ensi kevään kylvösiemeniä. Hankkijan sertifioidussa siemenessä hyvä kasvuunlähtö on varmistettu Ympact ravinnepeittausvalmisteella.

Ympact vaikuttaa kasvissa monella tavalla. Ympactilla käsitelty siemen itää tyypillisesti paremmin, orastuminen on nopeampaa ja tasaisempaa sekä kasvuunlähtö on vahvempi. Erityisesti Ympact vaikuttaa juuriston kehitykseen, jolloin juuristo kasvaa laajemmaksi sekä siihen kehittyy parempi hiusjuuristo. Ympact mahdollistaakin viljalle vahvan lähdön kasvukauteen ja näin ollen myös parhaan mahdollisen sadon.

Mitä Ympact on ja miten se auttaa kasvia?

Ympact on ravinnepeittausvalmiste, jonka pääraaka-aineena on metsäteollisuudessa syntyvä ligniini. Ympactin valmistusprosessissa ligniiniä käsitellään ja siihen lisätään viljan itämisen kannalta tärkeimpiä ravinteita: kuparia, mangaania ja sinkkiä. Ravinteet sidotaan ainutlaatuisiin orgaanisiin molekyyleihin, joiden ansiosta ne ovat itävälle siemenelle erittäin helposti saatavilla varhaisen kasvun aikaan. Itävällä siemenellä ei ole alkuitämisen aikana luonnostaan riittävästi näitä tärkeitä hivenravinteita saatavilla, joten Ympactin avulla varmistetaan kasville niiden nopea saanti.

kevätvehnäkasvusto_Ympact
Nousiaisissa haastavissa kesän 2023 kasvuolosuhteissa Ympact-käsitelty kevätvehnäkasvusto oli paljon tasaisempi (oikealla) kuin vain kemiallisen peittauksen saanut kevätvehnä (vasemmalla).

Ympactilla on näkyviä vaikutuksia heti kasvuunlähdön alussa. Maan päällä Ympact käsittely näkyy tasaisena ja nopeana orastumisena. Mitä nopeammin oraat pääsevät maan pinnalle ja alkavat yhteyttämään, sitä nopeammin ne pystyvät hyödyntämään maan kosteutta ja sille annettuja ravinteita. Myöhemmin kasvukaudella eroja voi havainnoida yhteyttävässä lehtipinta-alassa. Maan alla vaikutus on myös selvästi nähtävissä, sillä Ympactin ansiosta juuristo kehittyy nopeammin ja laajemmaksi, jolloin kasvi pääsee hyödyntämään laajemmalta alalta maaperässä olevaa vettä sekä maaperän ravinteita.

Erinomaisia kokemuksia viljelijöiltä Ympactin käytöstä

Ympactin käytettävyys on erinomainen. Sitä on testattu laajasti erilaisilla kylvökoneilla sekä viljalajeilla eikä se ole aiheuttanut minkäänlaisia ongelmia kylvökoneissa. Ympact käsittely ei siis heikennä siemenen juoksevuutta kylvökoneessa edes kauralla ja tätä tukee myös viljelijäpalaute kaudelta 2023.

Ympact on myös vakuuttanut viljelijät vaikutuksillaan. Kesällä 2023 tehtiin useita kokeita viljelijöiden pelloilla, joissa kaikissa Ympact käsittely oli parantanut juuriston kehitystä merkittävästi käsittelemättömään siemeneen verrattuna. Lisäksi Ympactista tuli myös paljon positiivista palautetta viljelijöiltä, jotka olivat tehneet itse vertailukokeita Ympactilla käsitellyn ja vain kemiallisella peittauksella käsitellyn siemenen välillä.

Viljelijäkokeista kevätviljojen juuristot ovat kehittyneet Ympact käsitellyllä siemenellä (oikealla) paljon vahvemmaksi kuin vain kemiallisesti peitatun siemenen juuristot (vasemmalla). Lisäksi Ympact juuristoissa on kiinni enemmän maa-ainesta, joka on merkki paremmasta hiusjuuristosta:


Laihia

Eura

Mäntsälä

Nousiainen

Seinäjoki

Kärkölä

Kaikki Hankkijan sertifioidut kevätviljojen siemenet on tästä syksystä lähtien käsitelty Ympact valmisteella. Valitsemalla Hankkijan sertifioidun siemenen varmistat ensi kevään kylvöille parhaan mahdollisen startin kasvukauteen Ympact-käsittelyn ansiosta.

Kysy lisää lähimmältä asiantuntijamyyjältäsi!

Liittyvät tuotteet