Uusi Lexion toi tehoa puintiin

Mahlamäen tila Huittisista hankki tänä vuonna uuden Claas Lexion 7700 -leikkuupuimurin.
Puinnit kävivätkin sukkelasti – sato olisi vain saanut olla parempi.

Kalle Mahlamäen (vas.), Hannu Kenttämiehen ja Ari Mahlamäen yhteistyö uuden puimurin käyttöönotossa on ollut saumatonta. Päivän käyttökoulutus oli tarpeen, sillä koneessa on paljon uutta automatiikkaa.

Teksti ja kuvat: Markku Pulkkinen

Kesän kuivuus kuritti viljakasvustoja Huittisissa olan takaa. 400 hehtaarin alalla ohraa, vehnää ja kauraa viljelevällä Mahlamäen broileritilalla ollaan tilanteesta harmissaan.
– Lähes miljoona kiloa viljaa jäi puuttumaan tavoitteesta. Esimerkiksi kevätvehnän sato oli paikoin vain kaksi tonnia hehtaarilta, Kalle Mahlamäki sanoo.
Puintikapasiteettia tilalta olisi tänä vuonna löytynyt normaalisadon korjaamiseen, sillä tila vaihtoi kaksi aikaisempaa puimuriaan Cemos-automatiikalla ja 9,3 metrin leikkuupöydällä varustettuun Claas Lexion 7700 -puimuriin. Kokemukset 150 hehtaarin puintien jälkeen olivat mieluisat.
– Puintisaavutus parani reilusti kahteen aikaisempaan puimuriin verrattuna. Claas on hyvin huoleton ajaa, sillä automaattinen puintikoneisto huolehtii lähes kaikesta. Myös automaattiohjaus helpottaa ajamista. Omaa aikaa vapautuu automaation ansiosta puitavan kasvuston ja puintituloksen valvontaan, tilan puinneista pääosin vastaava Kalle Mahlamäki kuvailee.
– Vilja on ollut myös erittäin puhdasta, vaikka rikkaruohojakin on joillain lohkoilla aika paljon. Puintiteho on ollut hyvässä ohrakasvustossa parhaimmillaan 50 tonnia tunnissa.
Ari Mahlamäki puolestaan kiittelee viljasäiliön tyhjennysnopeutta.
– Kahden pohjaruuvin ansiosta 13 500 litran säiliö tyhjenee puolessatoista minuutissa. Tyhjennyksen voi aloittaa ja lopettaa puolella nopeudella. Hyvä puoli on myös se, että tyhjennysputki tyhjenee lopuksi kokonaan, Ari Mahlamäki sanoo.
Mahlamäet päätyivät Claasiin, koska olivat kuulleet Claasin puimureista hyviä käyttökokemuksia muilta viljelijöiltä.
– Halusimme pitkään kestävän, luotettavan koneen. Omaa vilja-alaa on sen verran, että puintitehoa pitää olla. Muille emme oikeastaan ehdi urakoida puinteja, Kalle kertoo.

Hyvä puintitulos

Claasin Cemos Automatic -ohjelma säätää puintia ja ajonopeutta automaattisesti. Riittää kun valitsee ohjausnäytöltä viljalajin. Lähes kaikki muu hoituu automaattisesti.
Hybridipuintikoneistoon kuuluu kolme peräkkäistä puintikelaa ja kaksi pitkittäistä rumpuerottelijaa. Varstasiltojen asennot säädetään hydraulisesti ja portaattomasti, mikä varmistaa, että materiaalivirta säilyy koko ajan tasaisena. Puintikelojen pyörintänopeuksia muutetaan portaattomasti, ja ne muuttuvat synkronoidusti.
Erottelurumpujen pyörintänopeus on myös portaattomasti säädettävissä riippumatta puintikelojen nopeuksista. Hydraulisesti säädettävät erottelurumpujen peiteläpät mahdollistavat erottelukapasiteetin sovittamisen kulloisiinkin oloihin. Varokytkin estää tukosten syntymisen ja suojaa puintikoneistoa vaurioilta.
Varstasillan puintikynnys ja hankauslevyt voidaan kytkeä päälle ja pois ohjaamosta hydraulisesti, jotta puhdas puinti varmistuu kaikissa korjuuoloissa, myös silloin, kun jyvät irtoavat heikosti tähkistä.
Mahlamäet valitsivat puimuriinsa Cerio-leikkuupöydän. Automatiikka huolehtii siitä, leikkuupöytä pysyy koko ajan valitulla korkeudella ja seuraa tarkasti pellon pintaa. Leikkuupöydän alla olevat tunnistinkaaret mahdollistavat epätasaisuuksien mukaiset korjaukset. Pöydän pohjalevyn pituutta on helppo säätää mekaanisesti.
– Leikkuupöydän automatiikka helpottaa kuljettajan työtä leveämmillä pöydillä ja etenkin suuremmissa ajonopeuksissa. Pöytäautomatiikka ja kellunta tuovat helppoutta myös lakoviljan puintiin, rinteisiin ja yöllä ajattaessa, asiakastukipäällikkö Hannu Kenttämies Hankkijalta sanoo.
– Leikkuupöydän kolakuljettimen päällä on tehokas imuri, mikä vähentää huomattavasti puintikoneistoon menevän pölyn ja myös puintikoneistosta pöydälle takaisin tulevan pölyn määrää. Kolakuljettimen päällä on anturi, joka mittaa kuljettimella olevan massan paksuutta, ja säätää sen mukaan puimurin ajonopeutta automaattisesti.

Tarkkaa analysointia

Leikkuupöydän irrottaminen ja asettaminen pöytävaunuun käy nopeasti ja helposti. Vaunun kaikki pyörät kääntyvät ja se seuraakin tarkasti puimurin renkaiden jälkiä.

Viljaelevaattorissa sijaitseva viljan laadunmäärityskamera analysoi konenäön avulla viljan laatua ja puhtautta. Rajaisten määrää valvoo optinen anturi. Rajaiset palautetaan puintikoneistolle uudelleen puitaviksi.
Olkisilppurin levitinpellin korkeutta sekä levitinsiipien leveyttä ja sivutuulikompensaatiota voi säätää hytistä. Myös silppurin vaihtaminen maantie-, karho- tai silppuasentoon tehdään hytistä.
Mahlamäen tilan puimurissa on myös satokartoituslaite, joka mittaa ja tallentaa pellon eri kohdista mitatut satotiedot. Mahlamäet aikovat hyödyntää satokartan tietoja viljelysuunnitelmien teossa ensi keväänä. Lannoituksen saakin ensi vuonna säädettyä tarkasti, sillä tilalla on myös Yaran N-Sensor täydennyslannoituksiin.
Itseään puintien apumieheksi tituleeraava Ari Mahlamäki kehuu leikkuupöydän pöytävaunua.
– Kärryssä on nelipyöräohjaus ja se seuraakin nätisti puimurin kulkureittiä. Tämä on ehdoton etu ahtaissa paikoissa.
Uusi puimuri on täynnä tietotekniikka ja siihen tutustuminen ottaa aikansa.
– Hankkijalta saamamme käyttöopastus oli hyvä. Päivän ajan perehdyimme koneen tekniikkaan ja säätöihin. Ja edelleen voimme soittaa Hannulle, jos tarvitsemme neuvoa. Jälkimarkkinointi onkin ollut erinomaista, Mahlamäet kiittelevät.

 

CLAAS LEXION 7700 CEMOS AUTOMATIC

  • Moottoriteho 404 kW/549 hv
  • 40 km/h vaihteisto
  • 13 500 litran viljasäiliö, 180 l/s tyhjennysnopeus
  • 9,3–13,8 metrin leikkuupöytävaihtoehdot
  • APS Synflow Hybrid -puintikoneisto: 3 puintikelaa ja 2 rumpuerottelijaa
  • Cemos Automatic: säätää puinti- ja erottelukoneistoa, seuloja, tuulta ja ajonopeutta automaattisesti
  • Monipuolinen telematiikkajärjestelmä Claas Telematics
  • Automaattiohjaus ja satokartoituslaite
  • Perusteellinen käyttökoulutus ja jälkimarkkinointituki Hankkijalta