Rahkosen tilalla käytössä Ultima-järjestelmä

Tikkakoskella sijaitsevalla Petri Rahkosen kolmannen polven kasviviljelystilalla otettiin iso digiloikka. Vanha viljankuivaamo sai siirtyä keväällä 2018 historiaan, ja samalla viljankäsittelyprosessi siirtyi etähallittavaksi kokonaisuudeksi Antti-Teollisuuden ULTIMA-järjestelmän avulla.

“Uudistusta kaivattiin. Vanha 1960-luvulla valmistunut kuivaamo oli jäänyt liian pieneksi tilalla, jossa viljelypinta-ala on vuosien varrella moninkertaistunut”, Petri Rahkonen kertoo.

Kuivaamossa käsitellään ohraa, kauraa, ruista, rypsiä, rapsia ja kuminaa, joita on viljelty tilan mailla.

 

Näin Ultima-automaatiota käytetään Rahkosen tilalla

Vuoden 2018 puintien viljankuivaus tehtiin uudessa kuivaamossa ja uudella tekniikalla. Tulokset näkyivät heti: uusi ULTIMA vähensi sähkökeskuksen luona käymistä, koska toimintoja pystyi ohjaamaan etätyönä. Nettipalvelussa erä- ja siilotiedot ovat käytettävissä missä ja milloin vain.

“Ennen oli katkaisijoita, joita käytiin käsin kääntämässä. Nyt voin hoitaa asian tietokoneelta, kännykästä tai vaikka iPadilta”, Rahkonen kuvailee muutosta.

ULTIMA mahdollistaa myös kosteudenmittauksen suoraan viljasta, mikä vähentää ylikuivausta ja säästää merkittävästi energiaa – ja apukäsiä.

“Enää ei isän tarvitse juosta kuivurille. Petri pystyy varmasti tulevaisuudessa yksinkin hoitamaan tuon kuivaushomman”, naurahtaa isä Jukka Rahkonen.

Rahkosen tilan kuivurin tekniset tiedot

  • Pakettikuivuri valmistui 2018 puinneille
  • Kuivuri 55MF2
  • Tilavuus 392hl
  • 500kW Alipaineuuni
  • Ultima-ohjauskeskus automaattisella kosteudenmittauksella ja etäohjauksella
  • 4×5-elementtisiiloston tilavuus: 926,6m3
 
Kuivausautomaatio