Tehokas kaasu-uuni toi lisää aikaa päätuotantoon Hyytiäisen tilalla

Elokuussa 2018 Hyytiäisen tilalle Forssan Matkuun valmistui Antti-Teollisuuden Antti 85MF3 -alipainekuivuri. Viljankuivauksesta haluttiin tehdä mahdollisimman vähätöistä, jotta tilan päätuotantosuunnalle eli porkkanalle riittäisi resursseja. Näiden parin vuoden aikana viljankuivausteho onkin kasvanut merkittävästi ja aikaa on vapautunut porkkananviljelyyn.

Tavoitteena parempi hyötysuhde, taloudellisuus ja helppokäyttöisyys

Kun uuden kuivaamon hankinta tuli ajankohtaiseksi vuonna 2018, maatilayrittäjä Arto Hyytiäinen päätyi kaasu-uuniin paremman hyötysuhteen ja taloudellisuuden vuoksi.

”Suuren kuivauskapasiteetin ansiosta on ollut mahdollista optimoida puintikelit, ja suuri kertakapasiteetti on tuonut selkeitä aikasäästöjä”, kertoo Hyytiäinen.

Ultiman etäseurantamahdollisuudesta huolimatta uusi kuivaamo rakennettiin tilan talouskeskuksen ja vanhojen kuivaamoiden yhteyteen.

”Alun perin ajatuksena oli hyödyntää niiden kuivaus- ja varastointikapasiteettia, mutta uuden kuivaamon rakentamisen jälkeen vain varastointikapasiteetti on ollut tarpeen. Automaatio tehnyt käytöstä suhteellisen helppoa ja suoraviivaista”, jatkaa Hyytiäinen.

Hyytiäisen vinkit kaasu-uunia harkitsevalle

Hyytiäinen vinkkaa suojaamaan uunin laitteistoineen sääolosuhteilta, vaikka ne onkin suunniteltu kestämään ulkokäytössä.

”Investointina kaasukuivaamo on merkittävä. Pakettikuivurin pohjatöiden järeys, korkeus ja työläys yllätti. Kuivurin asentaminen kannattaakin jättää asiantuntijoiden tehtäväksi; heidän avullaan homma sujui hyvin”, Hyytiäinen toteaa.

Kaasulaitteiston hankintaan on kaksi vaihtoehtoa; vuokraus ja ostaminen omaksi. ”Ostimme oman säiliön, sillä meidän tapauksessa takaisinmaksuaika oli tarpeeksi lyhyt. Säiliön, kaasuputkien ja uunin asennuskulut on hyvä selvittää etukäteen, sillä se on aika tarkkaa hommaa. Kaasusäiliön ei myöskään tarvitse olla mahdottoman suuri, koska siinä on automaattinen täyttöilmoitus.”

Hyytiäinen antaa lopuksi muutaman käytännön vinkin: ”Vaikka uuni ja sen tekniikat on suunniteltu ulkokäyttöön, kannattaa käyttää maalaisjärkeä ja mahdollisuuksien mukaan suojata ne sääolosuhteilta, jotta vältytään huoltoseisokeilta. Lämpökanavat kannattaa myös käsitellä lämpöä eristävällä maalilla.”

Hyytiäisen tilan kuivurin tekniset tiedot

  • Viljelymaata 400 hehtaaria
  • Käytössä elokuussa 2018 valmistunut Antti 85MF3 -alipainekuivuri
  • Tilavuus 728 hl
  • 1 500 kW:n kaasu-uuni
  • Kotimainen Oilonin moduloiva nestekaasupoltin
  • Ultima-ohjauskeskus automaattisella kosteudenmittauksella ja etäohjauksella
  • Vajaan erän Optivol-automatiikka
  • Kosan Gas Finlandilta hankittu 6,8 kuution nestekaasusäiliö
Kuivuriuunit
Kuivausautomaatio