Alkuperäisten Hankkijan lippisten valmistaja - V Keskimäki Oy

Vuonna 1953 ilmajokelainen Volmari Keskimäki ajoi rallia, paini ja pelasi pesäpalloa. Menestystä tuli, mutta sponsoreista oli pulaa. Rallin ja urheilutoiminnan rahoittamiseksi hän ryhtyi vaimonsa Raijan kanssa valmistamaan yrityksille mainoslakkeja.

 
V Keskimäki Oy
V Keskimäki on valmistanut kaikenlaisia päähineitä, mutta ehkä Hankkijan lippis on kuuluisin tuote, jota neulomosta on lähtenyt.

Kun Volmari kuoli 1964, niin Raijalle jäi neulomo, vekselit
ja kuusi lasta. Tällä porukalla yritystoimintaa jatkettiin ja lakkeja syntyi öljy-yhtiöille, maatalouskaupoille ja vakuutusyhtiöille. Tänään elintarviketeollisuuden suojapäähineet ja erilaiset kolhusuojalakit ovat Keskimäen ydintuotantoa.

Toimitusjohtaja on Virpi Keskimäki ja nykyään toiminnassa ovat mukana myös hänen lapsensa Niko ja Sameli Niemi. Liikevaihto on miljoona euroa ja työntekijöitä on 13.

Hankkijan oranssi lippis - suomalaisen maaseudun miehen tunnus

Hankkijan lippis syntyi 1960–70 luvun taitteessa, kun Hankkija tilasi Keskimäeltä mainoslippalakkeja. Lakkia valmistettiin vuoteen 1987 saakka ja näiden kahdenkymmenen vuoden aikana niitä neulottiin n.700 000 kappaletta. Hankkijan lippiksestä tulikin suomalaisen maaseudun miehen tunnus.
– Hankkijan lippiksiä tehtiin niin paljon, sitä käytettiin ahkerasti kaikkialla maaseudulla ja malli säilyi muuttumattomana, oli Virpi keskimäen vastaus, kun kysyin häneltä mielipidettä, miksi juuri Hankkijan lippiksestä tuli legenda.

lippiksen leikkaamista
Lippis syntyy kahdesta palasta ja muovilipasta. Lisäksi tarvitaan hiki- ja kuminauhat, sekä etiketti. Kotimaista työtä ja raaka-ainetta niin paljon kun mahdollista.
lippiksen ompelua
Sisäsaumat huolitellaan saumurilla.Lippiksiä syntyy osaavan neulojan käsissä satoja kappaleita viikossa.
 

Uusi erä alkuperäisiä lippiksiä

Alkuperäisen Hankkijan lippiksen valmistuksessa oli 35 vuoden tauko, kun Hankkijan markkinointibrändiksi tuli Agrimarket ja logot ja värit muuttuivat. Vuonna 2016 Hankkija palasi takaisin yhtiön markkinointibrändiksi ja siitä lähtien alkuperäisen lippiksen valmistusta on mietitty. Tänä keväänä Hankkija teki 6 000 lippalakin tilauksen ja alkuperäinen Hankkijan lippis on nyt palannut takaisin myyntituotteena.
– Syrän läikähti, vastasi Virpi Keskimäki, kun kysyin miltä tuntui saada taas tilaus Hankkijan lippiksistä. Lippikset valmistetaan käsityönä samalla tavalla kuin 35 vuotta sitten. Myynnissä Hankkijan myymälöissä ja verkkokaupassa!

 
V Keskimäki Oy