Ylpeästi suomalainen Progres®-rehuinnovaatio

26.04.2018

Ylpeästi suomalainen innovaatio

Meillä suomalaisilla on taipumusta vähätellä tekojamme. Jos nyt olisin suomalaisen sijaan amerikkalainen, kertoisin näyttävin mainoksin ja maailmaa syleilevin puhein upeasta Progres-innovaatiosta, joka nyt vihdoin on saatavilla vasikoiden tärkeimpään kasvun vaiheeseen. Mutta koska olen suomalainen, valoitan asiaa muutamalla faktalla.

Progres® on uniikki monella tavalla. Sen juuret ovat metsässä, pihkan tehoaineissa, jotka ovat haavan hoidossa tuttuja jo esi-isillemme. Progresin toimintaa eläinten ruokinnassa tutkitaan kansainvälisesti mm. Ghentin ja Hanoverin yliopistossa. Vasikoiden juomarehuihin se on päätynyt Hollantilaisen Euroopan toiseksi suurimman juomarehuvalmistajan Denkavitin tekemien vasikkakokeiden perusteella. Progres paransi juottovasikoiden kasvua ensimmäisessä kokeessa 5,2 kg ja toisessa kokeessa 8,4 kg. Tämän perusteella Denkavit otti Progresin käyttöön juomarehuissa 2016 ja hollantilaiset vasikan kasvattajat ovat olleet tyytyväisiä suomalaiseen innovaatioon: Progres palkittiin 2017 vuoden parhaana vasikkaideana.

Asiaa voisi taas katsoa suomalaisesti vähätellen. Valkoisen vasikan lihan tuotanto on eri asia kuin suomalainen vasikan kasvatus. Juomarehu näyttelee Hollannissa pääroolia ja kasvatusaika on lyhyen puoli vuotta. Toisaalta tiedetään, että ensimmäiset elinkuukaudet ovat haasteellisia Suomessakin ja niiden onnistuminen on ratkaisevaa vasikan tulevaisuuden kannalta. Miksi et tukisi vasikkaa parhaalla mahdollisella tavalla tärkeimmässä kasvun vaiheessa? Ehkä vähätellen taas voisi todeta, että onko sillä suolistoterveyden edistämisellä niin väliä, mutta minusta sillä on. Terve suolisto, terveempi vasikka.

Vasikoiden kasvu ja kasvunopeus

Milla Frantzi. Kehityspäällikkö, erikoisrehut

Milla Frantzi
Kehityspäällikkö, erikoisrehut

Innostukseni kohde on lypsylehmien ruokinnan suunnittelun ja ravitsemuksen syvällinen ymmärtäminen. Tilojen ruokinnan onnistumisia ja ongelmatilanteiden ratkeamista on mielestäni mahtavaa seurata. Joka päivä oppii ja ymmärtää jotain uutta niin lehmistä kuin ihan pötsimikrobienkin toiminnasta. Blogissani käsittelenkin ajankohtaisia ja askarruttavia nautojen ruokintaa koskevia asioita sekä mielenkiintoisia lypsylehmiä koskevia tutkimustuloksia.