Palautuminen osana hevosesi jokapäiväistä arkea

Ravihevonen. Kuvaaja: Minna Rajakallio
Kuvaaja: Minna Rajakallio

Kilpahevonen tai harrastehevonen, jokainen on yksilö omilla urheilijan tarpeilla. Urheiluhevosten treeniohjelmassa on huomioitava palautuminen sekä pienenä osana hetken kestävää treenisuoritusta kuin suurempana osana treeniohjelmaa. Palautuminen on merkittävä osa hevosen hyvinvointia ja parempia tuloksia.

Palautumisessa hevosen elimistö toipuu rankasta suorituksesta ja valmistautuu uuteen suoritukseen. Palautumisen aikana hevosen elimistössä tapahtuu muutoksia. Suorituksen aikana elimistö joutuu koville, nivelet rasittuvat, lihaksiin muodostuu maitohappoa sekä hikoillessa elimistöstä poistuu elektrolyyttejä. Hevonen voi hikoilla tunnin aikana jopa 10-15 litraa hikeä. Onkin tärkeää huolehtia suorituksen jälkeisestä nesteytyksestä elektrolyyttivedellä. Jos hikoilun aiheuttama nestehukka korvataan pelkällä vedellä, solun ulkoisen nesteen suolapitoisuus laskee. Solut ottavat sisäänsä nestettä jolloin ne turpoavat, jonka seurauksena voi tulla lihaskramppeja.
Palautumisessa hevosen lihasten energiavarastot täydentyvät ja tämä onkin syy miksi palautuminen on niin merkittävä osa treeniohjelmaa. Treenin alussa tehtävällä verryttelyllä saadaan hevonen lämmiteltyä eli lihaskudosten aineenvaihdunta vilkastuu. Treeni tarttuukin parhaiten rentoihin hyvin lämmiteltyihin lihaksiin. Verryttely tehostaa treeniä ja loppuverryttely vuorostaan edistää elimistön palautumista sen lepotilaan. Rankan suorituksen jälkeen hevosta tulisi liikuttaa mieluiten ensin hieman ravissa vauhtia hiljentäen ja lopuksi kävelyttäen. Liike nopeuttaa palautumista, esimerkiksi rasituksessa muodostunut maitohappo hevosen lihaksistossa poistuu nopeammin.

Hevosen lihasten energiavarastot ovat rajalliset. Rankan suorituksen jälkeen lihakset edellyttävät myös täydellistä palautumista. Peräkkäisiä raskaita treenipäiviä tulisikin välttää. Ravihevosella vauhti- ja nopeuskestävyys ovat tärkeitä ominaisuuksia, joita hevonen tarvitsee startteihin. Vauhtikestävyyden ollessa hyvä, palautuminenkin on nopeaa. Palautuminen vie rasituksesta riippuen 1-3 päivää. Palautumiseen vaikuttaa muun muassa hevosen yksilölliset ominaisuudet, kuten kunto ja ympäristötekijät. Liian kuumat ja kosteat sekä tuuliset olosuhteet hidastavat palautumista.

Ennaltaehkäisy

Lauri Parviainen huolehtii startin jälkeen Fiery Sidin jalkojen kylmäyksestä kylmäyskääreillä
Lauri Parviainen huolehtii startin jälkeen Fiery Sidin jalkojen kylmäyksestä kylmäyskääreillä.

Ennaltaehkäisyä ei vielä pidetä niin olennaisena osana hevosten jokapäiväistä arkea ja sen merkitystä vähätellään. Ennaltaehkäisy ja palautuminen yhdessä vähentävät kuitenkin huomattavasti vammojen syntymisenriskiä. Ennaltaehkäisyä ovat esimerkiksi ruokinnassa käytettävät lisäravinteet sekä kylmäys- että lämpöhoidot. Lisäravinteiden, kuten Racing Joint Control HA, tukevat nivelten hyvinvointia. Suorituksen aikana syntyneiden tärähdysten aiheuttamat vauriot jaloissa lämmittävät ja saavat aikaan tulehdusreaktion. Kylmäys sulkee verisuonia, mikä estää veren ja tulehdusväliaineiden pääsyn kudoksiin. Kylmäyksen jälkeen verenkierto normalisoituu ja kuona-aineet pääsevät kulkemaan pois vaurio-alueelta. Jokainen kylmäyskerta edistää rasitusvamman syntymistä ja vähentää tulehdusten kroonistumista. Kylmäyksen jälkeen on hyvä huolehtia myös lämpöhoidosta esimerkiksi Back on Track:n tallisuojilla tai lämpöpinteleillä. Lämpöhoito kylmäyksen jälkeen vetristyttää kylmäyksessä hidastunutta aineenvaihduntaa. Lämpö myös lievittää kipua. Lämpöhoitoa voi tehdä esimerkiksi pitämällä lämpöpinteleitä yön aikana. Kylmäystä ja lämpöhoitoa voi käyttää ennaltaehkäisynä ja rentouttajana myös muuallakin hevosen kropassa. Selänlämmitys esimerkiksi Back on Track -selänlämmittimellä ennen treeniä vilkastuttaa selänlihasten aineenvaihduntaa.

Rautaruunan salaisuus

Fiery Sid kotitarhassa
Fiery Sid kotitarhassa treenin jälkeen nautti elektrolyytti & Racing Mash -vedestä ja jaloissa lämpöpinteleillä huolehditaan kylmäyksen jälkeisestä lämpöhoidosta. Mashin tarjoilu treenin jälkeen korvaa suorituksessa hikenä menetettyjä suoloja ja nopeuttaa siten hevosen palautumista suorituksen jälkeen.

Selvitimme mikä on jo vuosia kutsutun rautaruunan, Fiery Sidin salaisuus. Fiery Sid on Sirkka ja Lauri Parviaisen kasvattama ja valmennettava 12-vuotias ruuna, jolle vuosi 2018 on jo kymmenes kilpailuvuosi. Fiery Sid edustaa hyvää ravihevostyyppiä, jolla on hyvät pohjat eli peruskunto ja edelleen kova halu päästä juoksemaan. Valmentajapariskunta huolehtii siitä että Fiery Sidillä mieli pysyy hyvänä ja se saa tehdä asioita mistä se nauttii. Fiery Sidin salaisuus varmastikin piilee siinä, että ruuna ulkoilee pitkiä päiviä, vammojen ennaltaehkäisystä on huolehdittu, hevonen lämmitellään huolella ennen treeniä sekä treenin lopussa ja hevonen saa riittävästi palautumisaikaa rankan treenin jälkeen. Fiery Sid on energinen ja harvoin väsynyt startin jälkeen. Parviaiset huolehtivat kokonaisvaltaisesti hevosten hyvinvoinnista, Sirkka on vastuussa hevosten päivittäisestä hoidosta, kuten ruokinnasta ja huoltotoimenpiteistä. Fiery Sidin kylmäyksestä ja lämpöhoidoista huolehditaan joka päivä. Kylmäyksessä Parviaisilla käytetään kylmäsuojia jaloissa ja Arnikaa Sirkka käyttää lihasten hieronnassa. Lämpöhoitona Parviaisten hevosilla on ennen treeniä käytössä selkää lämmittävä loimi. Lämpöpinteleitä Fiery Sid käyttää päivisin, koska leikkisällä ruunalla ei pintelit pysy jaloissa yöllä.

Fiery Sid on ollut onnekas, se on välttynyt elämänsä aikana isoimmilta vammoilta.

Ennaltaehkäisy on yksi hyvinvoivan Fiery Sidin salaisuus, mutta toinen tekijä on varmasti päivittäinen reilun 3 km kävely ennen ja jälkeen treenin. Kaikkien ravihevosten treenauksessa kävely ei ole niin suuressa asemassa, vaikka kävely on ravia parempi tapa verrytellä hevonen sekä edesauttaa palautumista.

Palautuminen on hevoskohtaista, opi tuntemaan hevosesi tarpeet ja älä vähättele palautumisen ja ennaltaehkäisyn merkitystä.